Lovitura primita de Moldova din partea Rusiei. Pierderi uriase dupa embargo-ul asupra fructelor si legumelor
Interdictia decisa de Rusia privind importurile din tarile vecine a reprezentat o lovitura teribila pentru agricultura Moldovei, care a avut pierderi uriase din vara anului trecut pana in prezent.
Tratatul cu Uniunea Europeana, intrat in vigoare in toamna anului trecut, nu a ajutat Moldova sa acopere pierderile provocate de sanctiunile rusesti. Fermierii nu au unde sa isi vanda fructele si legumele, mii de tone ramanand pe camp, pentru ca acestia nu au unde sa le depoziteze, scrie AFP.
Pierderile sunt estimate la 145 de milioane de dolari incepand cu vara anului trecut, cand Rusia a reactionat prin sanctiuni, aducand producatorii in pragul disperarii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Unul dintre ei, Constantin Furculita, un cultivator de mere care a investit 2 milioane de dolari intr-o livada de 42 de hectare, spune ca totul s-a transformat intr-un cosmar in ultimele luni, dupa ce Moscova a blocat importurile de fructe si legume din Moscova.
"Ne-am trezit de pe o zi pe alta loviti de embargo si cu marfa in camp. Pana in 2014, 99% din productia mea se indrepta spre piata ruseasca. Venitul meu acopera cu greu cheltuielile", a marturisit Constantin Furculita, din Racovat.
In plus, leul moldovenesc a pierdut in jur de 30 de procente din valoarea sa incepand cu luna noiembrie, astfel ca producatorii au o misiune mult mai dificila in a rambursa imprumuturile bancare si a acoperi costurile tratamentelor importate pentru bolile culturilor.
"A intra pe piata europeana este dificil si lent. Din productia anuala de 400.000 de tone de mere, Moldova a exportat 4.000 de tone catre UE, mai precis in Romania", a afirmat Alexandru Slusari, presedintele asociatiei fermierilor locali UniAgroProtect.
In prezent, dupa un acord semnat in luna februarie, Rusia a acceptat sa importe mere din partea a zece producatori, dar pana acum doar 200 de tone au trecut granitele.
Sursa: AFP
Etichete: Rusia, agricultura, sanctiuni, moldova, legume, fructe,
Dată publicare:
09-04-2015 13:35