Lovitură pentru guvernul PSD-PNL. CCR: Executivul a plătit plafonarea prețului la curent cu bani luați neconstituțional
Legea, publicată în martie 2022, în baza căreia guvernul a făcut rost de banii necesari plafonării prețurilor la energie electrică la nivelul populației pentru o perioadă de timp, a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a României.
Curtea Constituțională (CCR) a decis că supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, prin impunerea în 2022 a așa-numitei contribuții la Fondul de Tranziție Energetică, constând în veniturile suplimentare ale acestora rezultate din tranzacții angro de vânzare la prețuri de peste 450 lei/MWh (prag redus între timp la 400 lei/MWh), contravine Legii fundamentale a țării, informează Profit.ro.
Sursele guvernamentale citate de publicația în cauză susțin că deciziile CCR se aplică doar pe viitor, ceea ce ar însemna că statul nu este în pericol de a trebui să ramburseze suma de 13 miliarde de lei celor de la care i-a încasat prin încălcarea legii supreme în stat.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Documentul declarat neconstituțional a fost semnat de premierul Nicolae Ciucă, de șeful Energiei - Virgil Popescu, de secretarul general al Guvernului - Marian Neacșu, de ministrul Muncii - Marius Budăi, de ministrul Economiei Florin Spătaru și de ministrul Finanțelor Adrian Câciu.
CCR a statutat că sunt neconstituționale dispozițiile art.15 și cele ale Anexei nr. 6 din OUG nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările și completările ulterioare, informează Profit.ro.
„În esență, Curtea a reținut că prevederile legale criticate, care impun obligativitatea achitării contribuției la fondul de tranziție energetică de către anumiți producători de energie electrică, nesocotesc, în principal, principiul așezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art. 56 din Constituție, și dispozițiile art. 45 din Legea fundamentală referitoare la libertatea economică și libera inițiativă, afectând concurența loială și descurajând producția de energie din surse regenerabile″, este decizia CCR.
Banii din acest fond au fost folosiți de guvern pentru a acoperi plafonarea de tarif la energie electrică la nivelul populației. Când banii s-au terminat, guvernul a apelat la „coșul comun” al veniturilor bugetului de stat, respectiv la ce a încasat din TVA, impozit pe venit ș.a.m.d.