FMI: Romania nu a avut crestere economica in 2012, iar in 2013 va fi modesta, circa 1,5%

×
Codul embed a fost copiat

Expertii FMI contrazic guvernul. Cresterea economica pentru 2013, anuntata astazi de oficialii de la Washington, va fi mai mica decat cea facuta publica de oficialii romani.

In plus, taxa pe care o vor plati din martie toti bolnavii care vor ajunge prin spitale ar putea fi de 10 lei pentru fiecare zi de internare, nu pentru toata perioada de tratament.

Taxa de 10 lei pentru internare a fost anuntata ieri de premier. Astazi, seful delegatiei FMI a venit cu precizari. Suma ar trebui inmultita cu numarul de zile petrecute in spital.

10 lei ziua de spitalizare ar insemna 70 de lei pentru o saptamana. Astazi premierul a ocolit subiectul.

Guvernul nu a primit unda verde nici pentru reducerea TVA-ului la paine. Tot cei de la FMI spun ca acordul a fost prelungit de fapt cu 3 luni.

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta: "O veste buna, Romania ramane sub aceasta umbrela a FMI"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Prelungirea a fost necesara dupa ce executivul a ratat cele mai multe dintre tintele impuse de FMI si este vazuta ca un ragaz pentru ca autoritatile romane sa faca ceva.

Iar in timp ce guvernul anunta initial o estimare de crestere economica de 1,8% pentru anul acesta, pe care a redus-o ulterior la 1,6%, cei de Fondul Monetar spun ca de fapt cifra lor este de plus 1,5 procente.

Sinteza declaratiilor lui Erik de Vrijer:

- "Dupa cum stiti, cresterea economica in 2012 a fost aproape inexistenta, aproape de zero. In 2013 va fi de aproximativ 1,5%."

- "Apare intrebarea fireasca, cum sa crestem economia. Deficitul bugetar a fost redus, asa cum s-a planuit, in 2012, iar acum Romania este in siguranta. Bugetul pe 2013 este echilibrat."

- "Guvernul poate sa-si intareasca eforturile de a capata finantare de la UE pentru proiecte de infrastructura, iar aceasta este o forma pentru intrari de capital. Sa speram ca acest lucru va ajuta in 2013. Nu este indestulator si nu putem conta pe acest lucru pentru ca de multe ori am fost dezamagiti de nivelul de absorbtie al fondurilor, de aceea am privit catre unele sectoare din economie, asa cum este energia si transporturile. Daca ai o buna infrastructura de transport atunci poti sa atragi mai multe investitii, pentru a dezvolta economia. In ambele sectoare exista multe intreprinderi de stat si am discutat cu Guvernul cum se poate mari aceasta performanta."

- "Exista practic 2 drumuri principale: 1, sa te asiguri ca exista conducatori eficienti, iar companiile sa aiba profit. Celalalt drum este, daca va fi dificil, acestea sa fie privatizate si sa obtina cunostiinte si know-how din strainatate. Exista un fel de idei preconcepute care lovesc, cred eu, in abordarea logica. Unul este ca daca firma face profit nu este nevoie sa te atingi de ea. Exista un numar de privatizari de succes in Romania, precum Petromul, care este unul dintre cei mai mari contributori la buget."

- "Tintele care au fost ratate au fost deficitul cash pentru anul 2012, tintele la aerierate si tinta activelor externe nete ale Bancii Centrale. Tinta care a fost indeplinita pe parte de deficit este cea mai importanta de fapt. Aceasta este estimata sub 3%, asa cum se prevazuse. Este cea mai importanta tinta de deficit si a fost indeplinita."

- "Noi privim aceasta ratere de tinta nu ca o ratare efectiva, ci ca una tehnica."

- Guvernul trebuie sa fie considerat un cumparator credibil care-si plateste facturile la timp.

- "CFR Marfa. Pe masura ce a devenit evident ca CFR Marfa nu functiona bine, inregistra pierderi in 2012. Pentru ca societatea are dtaorii trebuie gasite solutii. Daca va fi privatizata, aceasta problema va fi rezolvata. Candidatul castigator pentru CFR Marfa va fi selectat."

- "Este important ca Transgazul sa fie bine pregatit, cu rezerva de gaz care pot fi exportate. Este important ca aceasta companie sa fie privatizata inainte ca rezervele sa fie aduse la suprafata."

- "Autoritatile adopta masuri corective pentru a realiza masurile programului si au nevoie de mai mult timp pentru a realiza acest lucru si am considerat ca putem sa le dam timpul de care e nevoie."

"Daca va amintiti, pana la cea de a sasea evaluare, rezultatele au fost bune. Si aceste evaluari au fost finalizate fara nicio intarziere. La momentul acela era clar ca progresele in reformele structurale sunt greu de realizat. Nu este nimic special pentru Romania, in multe tari este la fel, sunt reforme dificile. Eu as spune ca daca Guvernul reuseste sa faca ce am convenit in cadrul acestei misiuni, notele vor fi bune."

- "Cresterea economica in 2012 a fost foarte mica, din motivele pe care le-am anuntat. Daca adoptam aceste reforme structurale, obtinem aceasta crestere economica, daca nu le facem nu obtinem, este simplu."

- "Obiectivul de obtinere a unei cresteri economice mai mari nu a fost realizat si din cauza contextul extern si din cauza conditiilor meteorologice."

Fondul Monetar International a agreat in principiu extinderea cu doua luni a acordului stand-by, a anuntat premierul Victor Ponta, la finalul discutiilor avute, luni, cu delegatia FMI.

Guvernul a solicitat FMI ca evaluarea acordului stand-by sa fie discutata de Consiliul Director al institutiei in luna mai, pentru a avea timp sa indeplineasca o serie de preconditii care privesc angajamente intarziate si evolutia bugetara, iar o noua misiune ar urma sa vina la Bucuresti in iulie. Premierul Victor Ponta a explicat ca a recurs la acest demers pentru a finaliza reformele structurale la companii precum Oltchim, CFR Marfa si Transgaz.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu crede ca Romania va putea incheia rapid un nou acord de tip preventiv cu FMI, avand in vedere stadiul acordului actual, care practic a stagnat din luna mai a anului trecut.

O misiune a Fondului Monetar International se afla la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara. Misiunea FMI va fi insotita de echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE in valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decat in caz de necesitate. Actualul acord a fost parafat in primavara anului 2011, odata cu inchiderea intelegerii incepute in 2009, si urmeaza sa fie finalizat in primavara acestui an.

Fostul ministru de finante Florin Georgescu declara, in noiembrie, ca Guvernul intentioneaza sa negocieze chiar din ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde sa fie preluate unele dintre conditionalitatile nerealizate curprinse in actuala intelegere.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
FMI: Din martie, pacientul roman va plati partial serviciile din spitale
FMI: Din martie, pacientul roman va plati partial serviciile din spitale

Pacientul va plati din luna martie a acestui an o suma modica (coplata) pentru servicii asigurate in spitale, cu exceptia celor de urgenta, conform scrisoarii de intentie convenita de Guvern cu FMI si obtinuta de Mediafax.

Victor Ponta:
Victor Ponta: "O veste buna, Romania ramane sub aceasta umbrela a FMI"

PROTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa de la Palatul Victoria dupa intalnirea dintre premierul Victor Ponta si delegatia Fondului Monetar International.

FMI conditioneaza incheierea unui nou acord de respectarea angajamentelor din actuala intelegere
FMI conditioneaza incheierea unui nou acord de respectarea angajamentelor din actuala intelegere

Acordul in derulare, care trebuie sa se incheie in luna martie, va fi prelungit cu doua luni, pentru ca Romania sa poata dovedi ca va indeplini masurile cerute de expertii fondului de la Washington.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.