Victor Ponta: "O veste buna, Romania ramane sub aceasta umbrela a FMI"
PROTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa de la Palatul Victoria dupa intalnirea dintre premierul Victor Ponta si delegatia Fondului Monetar International.
Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta:
- "Am convenit forma finala a bugetului de Stat, care este apreciat de partenerii nostri ca fiind un buget realist. Sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor necesare, a salariilor, a pensiilor si cofinantarea programelor din fonduri europene. Deci bugetul practic este stabilit cu partenerii nostri internationali si sper ca in zilele urmatoare, dupa ce Parlamentul va da votul constitutional, ca acest buget sa intre in functiune."
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
- "Am solicitat si in principiu este agreat acest lucru o extensie de 2 luni a acordului. Sa putem sa prezentam rezultate cat mai avansate ale procedurilor privind companiile de stat. Noi am solicitat o prelungire a discutiei in boardul FMI pentru luna iunie si practic este o veste buna pentru ca Romania ramane sub aceasta umbrela a Fondului International."
- "Acordul de principiu privind aceasta extensie din partea FMI este un lucru bun si ne permite sa mergem intr-un ritm accelerat cu acele reforme structurale pe care guvernele Romaniei si le-a asumat: listarea Transgaz, 10% din nuclear Electrica si 15% din Romgaz. Sa permita nu doar prezenta capitalului rpivat ci si folosirea acestor sume ca investitii."
- "Am agreat continuarea procesului de privatizare a societatii Electrica SA, dar cel mai complicat a fost la CFR Marfa, o companie care este pe pierdere si creeaza probleme de deficit. In urma discutiei pe care am avut-o cu presedintele Romaniei va fi din nou aceasta problema a privatizarii companiei. Trebuie sa garanteze inainte si nu dupa privatizare ca pot pastra locurile de munca si ca pot sa investeasca."
- "Avand un acord care va fi trecut si in memorandum, practic eforturile guvernamentale se vor pastra pe buget, la modul de cheltuire a banului public."
- "Din punctul meu de vedere se incheie cu bine aceasta vizita. "
- "Imediat ce avem aprobarea scrisorii de intentie in boardul din luna iunie, putem intra in faza urmatoare si anume solicitarea catre C.E. pentru a avea un nou acord preventiv, care sa presupuna nu un imprumut, ci pastrarea Romaniei intr-un program de disciplina financiara."
- "Sa va explic cum e cu coplata. A fost amanata o perioada, de la 1 martie, o data cu pachetul de baza ne-am obligat sa introducem doar pentru internari, la momentul externarii din spital, o plata, o suma modica. Inseamna maxim 10 lei. Ideea este ca odata cu pachetul de baza sa incercam sa reducem costurile, sa crestem interesul spitalelor sa trateze bolnavii in ambulatoriu si nu pe internet. Aceasta plata este doar la externare si poate fi cel mult de 10 lei."
- "Un efort special in acest an, aproape 3 miliarde si jumatate de lei, pentru a plati datoriile la medicamente, datorii foarte vechi."
- "In privinta Oltchim nu este important sa trecem prin aceleasi proceduri ca la Hidroelectrica. Nu mai acceptam procedurile deschise ca pana acum. Fiind vorba de starea de insolventa procedura se deruleaza conform legilor de insolventa, care nu inseamna acelasi lucru cu falimentul."
- "Eu am inteles un singur lucru, ca nu luam niciun euro de la FMI."
- "Transgaz este in procedura avansata. "
- "Nu era spatiu anul acesta pentru redeucerea contributiilor la asigurarile de sanatate."
- "Am primit raportul CNADNR, l-am chemat pe domnul Pop, care si-a dat demisia si intram imediat in procedura de selectie a unui nou director general. Si-a dorit dansul foarte tare."
- "Am fost nemultumit nu de modul in care s-a actionat la deszapezire, lucrurile au fost mult mai bune decat in alte perioade, nu am avut persoane blocate, insa intr-adevar faptul ca angajatii muncesc, iar sefii stau la Balea la discutii mi s-a parut inacceptabil. Sunt iute la demiteri."
- "Domnul presedinte Basescu este ingrijorat sa nu fraternizez cu domnul Voiculescu. Pot sa stea linistiti amandoi, nu fraternizez cu niciunul. Nu s-a discutat despre niciun nume, iar singura procedura prevazuta de lege este clara."
Guvernul a solicitat FMI ca evaluarea acordului stand-by sa fie discutata de Consiliul Director al institutiei in luna mai, pentru a avea timp sa indeplineasca o serie de preconditii care privesc angajamente intarziate si evolutia bugetara, iar o noua misiune ar urma sa vina la Bucuresti in iulie.
Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, intelegerea parafata in primavara anului 2011, si care urma sa fie incheiata in aprilie 2013, cand era programat ultima sedinta de evaluare in board-ul FMI, se va finaliza, cel mai probabil in iulie. "In iulie va veni o noua misiune, care va analiza stadiul intregului acord si se va negocia si noua intelegere", au spus sursele citate.
Practic, acordul va fi prelungit cu trei-patru luni, din cauza angajamentelor restante.
Sursele citate nu exclud ca noul acord sa fie practic aprobat de Consilul Director al FMI in luna septembrie, ceea ce ar insemna si inchiderea formala a intelegerii incepute in 2011. La fel ca in urma cu doi ani, autoritatile romane nu doresc nicio pauza intre cele doua acorduri.
Premierul Victor Ponta a confirmat faptul ca a solicitat Fondului Monetar International extinderea cu doua luni a actualului acord, explicand ca a recurs la acest demers pentru a finaliza reformele structurale la companii precum Oltchim, CFR Marfa si Transgaz."Eu am cerut extinderea, pentru a finaliza partea de reforme structurale si pentru a nu mai face totul in graba, ca la Oltchim. Se finalizeaza listarea Transgaz, se avanseaza procedura de restructurare la Oltchim, e posibil sa avem discutii pentru o noua licitatie, se incepe procedura pentru CFR Marfa. Decizia apartine celor de la FMI. Daca finalizam cu bine acest acord, incepem imediat negocierile pentru un nou acord de tip preventiv", a spus Ponta.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu crede ca Romania va putea incheia rapid un nou acord de tip preventiv cu FMI, avand in vedere stadiul acordului actual, care practic a stagnat din luna mai a anului trecut.
"Asa cum stau lucrurile acum, nu. Asa cum stau acum, nu, pentru ca din luna mai, anul trecut, practic, acordul nu a mai mers inainte, a ramas doar macrostabilitatea pe care a realizat-o guvernul Boc, in rest, procesele de restructurare, de modernizare, de reducere a aparatului bugetar s-au diminuat", a afirmat Basescu, intrebat daca el crede ca este posibila incheierea mai rapida a unui nou acord preventiv cu FMI.
Seful statului a subliniat ca Guvernul trebuie sa dea prioritate privatizarii Oltchim si CFR Marfa, dar si introducerii managementului privat in companiile de stat, care sunt restante ale vechiului acord.
O misiune a Fondului Monetar International se afla la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara. Misiunea FMI va fi insotita de echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE in valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decat in caz de necesitate.
Actualul acord a fost parafat in primavara anului 2011, odata cu inchiderea intelegerii incepute in 2009, si urmeaza sa fie finalizat in primavara acestui an.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: fmi, guvern, buget, economie, acord, victor ponta,
Dată publicare:
28-01-2013 09:41