Leul scade când economia României crește. Previziunile sumbre ale analiștilor
Analiştii CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele luni, o rată medie a inflaţiei de 3,82% în octombrie 2020 şi o majorare a primei de risc a României.
„În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 75% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală)” se arată într-un comunicat CFA România remis joi, potrivit Agerpres.
Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7967, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8471, cu 1,8% mai mult decât valoarea leului înregistrată în prezent la cursul de schimb al Băncii Naționale a României.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (octombrie 2020/octombrie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,82%.
„Sunt de remarcat anticipaţiile privind majorarea primei de risc a României (peste 70% dintre participanţii la sondaj anticipează majorarea preţului CDS pentru România)", precizează sursa citată.
CDS (Credit Default Swap) reprezintă costul riscului pentru fiecare debitor în parte, care se adaugă la dobânda de bază. În mod normal, el este inclus în dobândă pe intermediul unei grile de scor. În cazul trezoreriilor și marilor companii, acest risc este tranzacţionat pe piaţă.
Conform execuției bugetare pe primele opt luni din 2019, publicată de Ministerul Finanțelor Publice, statul are un deficit bugetar de 84 de milioane de lei. Pentru a acoperi deficitul, statul se împrumută de la bancheri, cărora le plătește, sub formă de dobânzi, aproximativ 36,9 milioane de lei pe zi.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică
În luna septembrie 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut faţă de luna anterioară cu 4,8 puncte, până la valoarea de 47,6 puncte, în timp ce, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 2,9 puncte. Aceasta evoluţie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului, arată CFA România.
Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 3,6 puncte, până la valoarea de 65,3 puncte, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, acesta a crescut cu 3,1 puncte.
Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 5,4 puncte, până la valoarea de 38,7 puncte, iar comparativ cu perioada similară a anului trecut, Indicatorul a scăzut cu 5,9 puncte.
Asociaţia CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFAÂŽ), calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, Asociaţia CFA România are peste 230 de membri.
Economia României, în creștere
România a avut a doua cea mai mare creştere a PIB-ului din Uniunea Europeană, potrivit datelor oficiale Eurostat. România a avut o creştere economică de 4,6% în comparaţie cu trimestul doi al anului precedent. În plus, în trimestrul doi din acest an, economia României a crescut cu 1% față de primul trimestru.
Isărescu, sătul de „tărăboiul” cu deprecierea cursului
„Tărăboiul acesta care este efectiv exagerat, l-am văzut şi într-un jurnal de astăzi, cu deprecierea cursului. Leul nu s-a depreciat în ultimele luni. S-a apreciat în vară de pe la 4,76 la 4,72 (de lei pentru un euro - n.r.) şi apoi s-a dus spre 4,75”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă organizată la începutul lunii octombrie.
„Deci e mai rău decât o exagerare să spunem leul e în fundul prăpastiei sau aşa mai departe. În ceea ce priveşte evoluţia leului faţă de dolar, nu putem să ţintim două lucruri şi nici să ne uităm în zeci de părţi cât am vrea”, a adăugat el.