Motorul economiei UE, în recesiune tehnică. Cum ar putea fi afectată România
Economia germană înregistrează o nouă contracţie în trimestrul al treilea al acestui an, apreciază Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), care a subliniat însă că nu mizează pe o recesiune profundă.
"Producţia economică a Germaniei este posibil să se fi contractat uşor şi în trimestrul al treilea. Factorul decisiv este continua încetinire a industriei orientate spre export", a informat Banca centrală a Germaniei în raportul său lunar.
În plus, instituţia a adăugat că nu este optimistă cu privire la şansele unei relansări rapide. "Semnalele preliminare oferă puţine indicii cu privire la o revenire sustenabilă a exporturilor şi o stabilizare a industriei", ceea ce creşte riscurile ca încetinirea să se extindă şi asupra sectoarelor orientate spre piaţa internă, a apreciat Bundesbank.
Cu toate acestea, Banca Centrală a Germaniei nu se aşteaptă la o recesiune profundă. "O recesiune în sensul unei reduceri semnificative, ample şi de durată a producţiei economice nu se întrevede în prezent", subliniază Bundesbank.
La începutul acestei luni, principalele institute economice din Germania şi-au revizuit estimările de creştere pentru anul acesta şi anul viitor, dând vina pe cererea globală modestă pentru produse manufacturate şi incertitudinile provocate de disputele comerciale.
Potrivit Eurostat, Germania a fost principalul partener comercial al României, în 2017, în condiţiile în care 20% din exporturile şi importurile de bunuri ale României au avut ca destinaţie sau au venit din prima economie europeană. La nivelul UE, Germania a fost principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una din primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.
Declinul economic al Germaniei, pericol pentru România
La începutul lunii octombrie, Ionuţ Dumitru, fost președinte al Consiliului Fiscal, a avertizat că România intră în „recesiune industrială”, declinul fiind legat de situația din Europa, unde Germania va intra în recesiune tehnică. Tonul este dat de industria auto, care a încetinit şi trage după ea, întreaga economie.
„O scădere foarte amplă faţă de iulie anul trecut, de peste 6%, explicaţia, probabil, e legată de performanţa foarte slabă a economiei europene, în particular a Germaniei, iar performanța României pare să fie din ce în ce mai corelată cu cea a Germaniei”, a explicat Dumitru.
Toate ramurile industriei erau în scădere abruptă în luna iulie a acestui an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Germania va intra tehnic în recesiune, se aştepta economiştii, iar asta va afecta toată Europa.
Cu toate acestea, Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a afirmat că Germania va putea contracara o criză dacă va exista una, dar a adăugat că nu se aşteaptă la o scădere a activităţii economice atât de semnificativă ca în perioada 2008 - 2009.