Bugetul zilnic al României. Cât investim, cât dăm pe salarii și ce dobânzi plătim bancherilor

Ultima actualizare: 14-10-2019 17:07
buget
iStock

În primele 8 luni ale anului, la bugetul general consolidat de stat, s-au înregistat venituri totale de 999 milioane de lei pe zi.

În aceeași perioadă, cheltuielile zilnice totale din bugetul statului sunt cu 84 de milioane de lei mai mari, respectiv de 1,08 miliarde de lei, conform execuției bugetare pe primele opt luni din 2019, publicată de Ministerul Finanțelor Publice.

Cea mai mare sursă de venit a statului este taxa pe consum (TVA), din care încasează 169 de milioane de lei zilnic.

De cealaltă parte, cea mai mare cheltuială este cea legată de „factura socială”, respectiv plata pensiilor, precum și a ajutoarelor și beneficilor sociale, pentru care statul achită zilnic 307,5 milioane de lei.

Dăm bancherilor aproape cât cheltuim pentru investiții


Pentru a acoperi diferența de 84 de milioane de lei dintre venituri și cheltuieli, respectiv deficitul, statul se împrumută de la bancheri, cărora le plătește, sub formă de dobânzi, aproximativ 36,9 milioane de lei pe zi. Altfel spus, zilnic, statul român plătește băncilor echivalentul a 10 km de autostradă (la câmpie, fără TVA și costurile mutării utilităților).

Cheltuieli de capital, care includ investițiile în constructii, în echipamente pentru IT și în mijloace de transport sunt de doar 49,8 milioane de lei pe zi, respectiv cu doar 25% mai mari decât costul zilnic în dobânzi al datoriei publice.

La finele lunii iunie, datoria administrației publice din România era de 337,8 miliarde de lei, conform datelor oficiale publicate de Finanțe. Pentru întregul an, Guvernul estimează un cost total cu dobânzile de 13,2 miliarde de lei.

Situația salariilor

 

Pentru salariile angajaților, statul plătește zilnic 279,8 milioane de lei, de peste 5 ori mai mult decât în investiții.

În luna august, salariul mediu net pe economie a fost de 3044 lei. În sectorul bugetar de administrație publică și de apărare, a fost de 4712 lei, cu 35,4% mai mare.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO