Isărescu, sătul de „tărăboiul” cu deprecierea cursului. Factorii de risc care amenință România

Ultima actualizare: 24-10-2019 11:29
mugur isărescu
Agerpres

 Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi în cadrul unei conferințe de presă că moneda naţională nu s-a depreciat în ultimele luni şi că „este mai rău decât o exagerare că spunem că leul se află pe fundul prăpastiei.”

„Tărăboiul acesta care este efectiv exagerat, l-am văzut şi într-un jurnal de astăzi, cu deprecierea cursului. Leul nu s-a depreciat în ultimele luni. S-a apreciat în vară de pe la 4,76 la 4,72 (de lei pentru un euro - n.r.) şi apoi s-a dus spre 4,75”, a declarat el.

„Deci e mai rău decât o exagerare să spunem leul e în fundul prăpastiei sau aşa mai departe. În ceea ce priveşte evoluţia leului faţă de dolar, nu putem să ţintim două lucruri şi nici să ne uităm în zeci de părţi cât am vrea”, a ontinuat guvernatorul Băncii Centrale.

Printre motivele evoluției slabe ale monedei naționale față de perechea de valute euro-dolar din cele mai recente luni, se numără, conform BNR, războiul comercial în toată regula cu componente de război valutar.

BNR a anunțat joi (3 octombrie) un curs oficial de 4,7483 lei/euro, cu 1,8% mai mare decât cel de la finalul anului trecut.

Analiștii, pesimiști în legătură cu viitorul economiei locale

 

Reacția guvernatorului Băncii Naționale a României vine în contextul în care unii analiști au avertizat că ar putea veni vremuri grele din cauza incetinirii economice a Germaniei, unul dintre principalii parteneri economici ai României.

Ionuţ Dumitru, fost președinte al Consiliului Fiscal, a avertizat zilele trecute că țara a intrat în „recesiune industrială”, declinul fiind legat de situația din Europa, unde Germania va intra în recesiune tehnică, în această toamnă. Analiştii spun că tonul este dat de industria auto, care a încetinit şi trage după ea, întreaga economie.

„O scădere foarte amplă faţă de iulie anul trecut, de peste 6%, explicaţia - probabil - e legată de performanţa foarte slabă a economiei europene, în particular a Germaniei, iar performanța României pare să fie din ce în ce mai corelată cu cea a Germaniei”, a explicat Dumitru.

Toate ramurile industriei erau în scădere abruptă în luna iulie a acestui an, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Germania va intra tehnic în recesiune, se aştepta economiştii, iar asta va afecta toată Europa.

Cu toate acestea, Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a afirmat miercuri că Germania va putea contracara o criză dacă va exista una, dar a adăugat că nu se aşteaptă la o scădere a activităţii economice atât de semnificativă ca în perioada 2008 - 2009.

Banca Centrală a Germaniei nu este îngrijorată că ţara se îndreaptă spre recesiune, în pofida scăderii activităţii economice, se arată în raportul lunar publicat săptămâna trecută de Bundesbank.

Deşi este posibil ca PIB-ul Germaniei să se contracteze din nou în trimestrul trei din 2019, asta nu înseamnă că ţara va intra în recesiune, apreciază Bundesbank.

Prin recesiune tehnică, economiștii înțeleg contractarea unei economii (PIB) două trimestre consecutive. În trimestrul doi din 2019, economia germană a înregistrat un declin de 0,1%, după un avans de 0,4% în primele trei luni din acest an.

Inflația, amenințată de instabilitatea politică și de războiul comercial 

 

Conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri reprezintă o sursă de incertitudini şi riscuri crescute la adresa perspectivei inflaţiei, inclusiv în contextul calendarului electoral 2019-2020, iar accentuarea deficitului de cont curent devine tot mai preocupantă, se arată în comunicatul Băncii Naţionale a României remis după şedinţa de politică monetară de joi.

"Cele mai recente evaluări relevă perspectiva menţinerii ratei anuale a inflaţiei deasupra intervalului ţintei până la finele anului curent, pe o traiectorie uşor inferioară celei evidenţiate în cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din august 2019”, precizează banca centrală.

 De asemenea, în cee ace privește riscurile venite din plan extern, incertitudinile decurg din slăbirea tot mai evidentă a economiei zonei euro şi a celei globale, precum şi din creşterea riscurilor la adresa perspectivei acestora, în contextul războiului comercial şi al Brexit.BNR a mai adăugat, în același comunicat, că sunt relevante deciziile de relaxare ale politicilor monetare ale BCE şi Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune.Statele Unite au obţinut miercuri aprobarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) pentru a impune tarife vamale suplimentare pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO