Leul încheie săptămâna la un nou minim istoric. Cursul anunțat de BNR
Leul a continuat să se deprecieze, vineri. cu 0,04% faţă de euro, ajungând din nou la un minim istoric în raport cu moneda unică europeană.
Astfel, cursul anunțat vineri de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,6782 lei/euro.
De două zile, leul marchează minime istorice în raport cu euro, cursul anunțat, joi, de BNR fiind de 4,6764 lei/euro.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Cursul BNR urmeaază o tendință ascendentă de la începutul anului, când au intrat în vigoare noile taxe anunțate de Guvern la sfârșitul anului trecut.
În opinia lui Andrei Rădulescu, director de cercetare al Băncii Transilvania, leul românesc şi-a continuat tendinţa de depreciere la un nou nivel minim istoric în principal pe fondul provocărilor din sfera echilibrelor macroeconomice şi al incertitudinilor de politică economică pe plan intern.
"Leul românesc a continuat tendinţa de depreciere în raport cu moneda unică europeană spre un nivel minim istoric în şedinţa de tranzacţionare de astăzi, evoluţie determinată, în principal, de provocările din sfera echilibrelor macroeconomice şi de incertitudinile de politică economică pe plan intern, într-un context caracterizat prin volatilitate pe pieţele financiare internaţionale. Pe de o parte, România a înregistrat în 2018 cele mai ridicate niveluri ale deficitului de cont curent şi ale deficitului bugetar dintre ţările regiunii membre ale Uniunii Europene, situându-se, totodată, pe primele locuri la nivelul UE", a explicat, joi, Andrei Rădulescu, citat de Agerpres.
De asemenea, acesta a afirmat că măsurile fiscal-bugetare anunţate la final de 2018 şi absenţa unui proiect de buget pe anul 2019 au contribuit la intensificarea percepţiei de risc privind evoluţia deficitului bugetar în 2019, fiind în creştere probabilitatea poziţionării peste pragul de 3% din PIB, limita impusă de Pactul de Stabilitate şi Creştere.
"Nu în ultimul rând, banca centrală a semnalat o consolidare a politicii monetare pe termen scurt, iar pe piaţa monetară şi pe piaţa titlurilor de stat ratele de dobândă s-au diminuat în ultimele şedinţe, factori care au condus la atenuarea cererii pentru lei", a spus Andrei Rădulescu.