5 ani de chin pentru romanii cu credite ipotecare. Cum a disparut "Darea in Plata" intre Senat si Guvern in 2009
Darea in plata a existat in prima forma a noului Cod Civil, dar a fost eliminata la presiunea bancilor si a institutiilor financiare internationale, spun initiatorii Legii.
Acestia au explicat ca in forma finala a Codului Civil, adoptata prin asumarea raspunderii de catre Guvernul Boc in 2009, toate prevederile care limitau puterea bancilor fata de clienti au fost eliminate.
Prima forma a Codului Civil a fost elaborata de un grup de juristi de marca.
"Formula darii in plata este prezenta in Codul Civil adoptat de Senat in 2008 chiar ca atare este denumita "darea in plata" din pacate ea in Codul Civil care a fost adoptat prin asumarea rapunderii in 2009 nu mai exista", spune Gheorghe Piperea, avocat.
Mai mult, din proiectul Codului Civil a fost modificata prevederea initiala care spunea: "creditorul ipotecar nu poate urmari silit decat bunurile care îi sunt ipotecate".
Acelasi lucru s-a intamplat cu Codul de Procedura Civila, unde a fost schimbat textul care preciza ca "un creditor ipotecar nu poate cere scoaterea la vanzare decat a imobilelor ipotecate"
"Initiativa modificarii apartine lobby-ului bancar", explica Piperea.
"Ce ne impiedica pe noi acum sa corectam ceea ce ni s-a parut, ceea ce ni se pare acum, profund nedrept. Asta face si darea in plata, legea asta este una profund echitabila, e una pur economica pana la urma, e de bun simt, nu-i nici de dreapta nici de stanga", spune Daniel Zamfir - deputat, initiatorul legii "Darii in plata".
Un fost ministru de finante din acea perioada recunoaste ca s-au acceptat toate modificarile propuse de FMI la Codul Civil.
"In 2009 cand s-au aprobat Codurile, ma refer si la Codul Civil, Romania avea credibilitatea la pamant. Noi aveam acordul cu FMI si sigur ca aveam niste constrangeri, si atunci a fost un compromis pentru a asigura finantarea bugetara si avea o stabilitate financiara in Romania", explica Gheorghe Ialomitianu, deputat, fost ministru al Finantelor.
Asociatia Bancilor nu a raspuns solicitarii PRO TV de a-si exprima punctul de vedere.