Legea dării în plată a primit undă verde de la Curtea Constituţională. Cum va fi aplicată
Românii care au credite în special în valută au o garanţie în plus că nu-i vor copleşi ratele. Legea dării în plată a primit undă verde de la Curtea Constituţională şi va fi aplicată în baza unor criterii clare.
Clienţii pot cere renegocierea contractului ori ştergerea datoriei dacă dau înapoi locuinţa, în situaţia în care rata sau cursul de schimb ajung să fie cu peste 50% față de momentul luării împrumutului. Cei cu credite în franci elveţieni sunt direct vizaţi.
Timp de foarte mulţi ani, unii dintre clienţi s-au judecat cu băncile pentru ca în final să rămână fără apartamentul luat cu credit.
Ramona Mustea, clientă: ”În 2015 am fost executaţi pentru că nu mai puteam plăti ratele. Din păcate, s-a vândut apartamentul. Am rămas cu o datorie de 57 de mii de franci. Singura soluţie a fost această lege care ne-a ajutat să scăpăm de o datorie foarte mare''.
Este vorba despre legea dării în plată, prin care datornicul poate să ceară renegocierea contractului ori să dea locuinţa înapoi băncii, caz în care rămâne fără restanţe. Legea există încă din 2016, dar a fost modificată anul trecut în Parlament şi ulterior atacată la Curtea Constituţională. Acum prevede clar că în situaţii extraodinare, un judecător poate impune o
re-echilibrare a contractului cu banca.
Dorin Tănase, Asociaţia Credere: ”Cei cu credite în franci elveţieni o să poată, în lipsa unei înţelegeri amiabile cu banca, să obţină în instanţă reechlibrare a contractelor de credit, adică o plată a ratei la un curs mai mic decât cursul BNR azi. Pentru viitor, dacă o să existe nişte creşteri, să spunem semnificative, are Robor sau IRCC în lipsa unei înţelegeri cu banca, instanţa de judecată va lua măsuri pe acel contract de credit”.
Potrivit Băncii Naţionale, de la intrarea în vigoare a legii în 2016 şi până acum, 10 mii de români au apelat la darea în plată, adică au trimis notificări către bănci că vor renegocierea contractelor ori să renunţe la locuinţe. Mai bine de jumarate dintre ei aveau credite în euro, iar aproximativ 3.900 – în franci.
Instanţa va verifica dacă în derularea creditului au apărut situaţii neprevăzute. Sunt verificate mai multe lucruri: dacă împrumutul, luat pe persoana fizică şi garantat cu o locuinţă, nu depăşeşte 250 de mii de euro. Şi, foarte important, dacă, pentru cel puţin șase luni, rata ori cursul de schimb s-au majorat cu cel puţin 50%.