La 43 de ani are vechime in munca de 45 de ani. Anomaliile unei recalculari care ingroapa bugetul


Ultimul update: Joi 08 Noiembrie 2012 09:34
Data publicarii: Luni 28 Noiembrie 2011 21:52
Categorie: Stiri Economice

Cum este posibil ca la 43 de ani sa ai 45 de ani vechime in munca? E o situatie reala, aparuta dupa ce au fost recalculate pensiile militarilor. Procesul ar fi trebuit sa ajute statul, sa dea bani mai putini, insa rezultatul a fost surprinzator.

Daca in urma cu an pensionarii militari protestau impotriva recalcularii pensiilor, acum au descoperit ca singurul pagubit e statul.

"Ministerul Muncii, la momentul respectiv, anticipa inainte de recalculare ca s-ar face economii la buget de circa 300 de milioane de lei pe an, in final, dupa recalculare, pensiile au fost mai mari cu 30 la suta pensia media, iar efortul bugetar cu aproape un miliard de lei mai mare" spune Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Exemplu concret: un fost locotenent-colonel in varsta de 43 de ani a primit o decizie de recalculare in care scrie negru pe alb ca are o vechime de 45 de ani, doua luni si 24 de zile. Pentru fiecare an lucrat a primit inca unul in plus la vechime.

Totusi, e greu de crezut ca militarul respectiv a lucrat timp de 20 de ani neintrerupt in conditii speciale, care sa justifice aceasta dublare.

Dupa recalculare, pensiile speciale au urcat de la 1.755 la 2.289 de lei pe luna - de 3 ori mai mult decat pensia medie a civililor si de 7 ori cat agricultorii.

Guvernul a adoptat bugetul pe 2012. Cum se imparte austeritatea
Afla pe ce cheltuie Primaria Arad 700.000 de lei inainte de sarbatori
Ministerul Sanatatii, cel mai avantajat de rectificarea bugetara. Lista completa a modificarilor
VIDEO PROTVPLUS.RO