La 149 de ani de la abolirea sclaviei, SUA isi transforma copiii si nepotii in sclavi
Pe 19 iunie se implinesc 149 de ani de la abolirea sclaviei in Statele Unite ale Americii. Presa de peste ocean scrie despre o noua forma de sclavie, cea a datoriilor SUA, ajunse la un nivel apocaliptic, pentru economia tarii.
"Ceea ce le-am facut generatiilor viitoare in ultimii 30 de ani, este ceva criminal. In urma cu trei decenii datoria SUA era sub 1000 de miliarde de dolari, iar acel moment a fost considerat o criza nationala fara precedent.
Astazi, datoria tarii este de 14 ori mai mare, iar anii urmatori apar apocaliptici, vazuti din aceasta perspectiva. Pur si simplu am vandut libertatea copiilor si a nepotilor nostri pe un soi de sclavie perpetua. Am acumulat cel mai mare munte de datorii din istoria lumii, iar copiii si neporii nostri se vor lupta cu ea toata viata lor", scriu jurnalistii pe blogul economic StandStrongResearch.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Urmeaza apoi o serie de statistici incredibile despre cum arata in acest moment cea mai "dezvoltata" tara din lume, statul cu cea mai mare economie din lume, cunoscut publicului larg ca "tara tuturor posibilitatilor".
In urma cu o luna, seful trezoreriei americane, Timothy Geithner, dadea publicitatii o scrisoare de-a dreptul inspaimantatoare, in care vorbea despre limita indatorarii SUA, dusa la extrem.
Saptamana aceasta, Presedintele SUA, Barack Obama, vorbea despre faptul ca un esec al negocierilor din Congres, referitoare la majorarea plafonului datoriilor Statelor Unite, care au atins limita maxima legala, ar putea pune in pericol redresarea economica si sa declanseze o noua criza financiara.
Dezastrul de-abia acum incepe, spunea Obama. Daca blocajul nu va fi rezolvat pana la 2 august, Statele Unite vor intra in incapacitate de plata a anumitor obligatiuni care ajung la maturitate.
Exista critici care vorbesc despre o datorie mult mai mare decat cea anuntata oficial. Bill Gross, directorul general al fondului de investitii Pimco, a spus in urma cu 4 zile ca starea financiara a SUA este, in momentul de fata, mult mai rea decat a Greciei si a altor state europene cu datorii.
Suma anuntata oficial, de 14 trilioane de dolari, nu include si garantiile monetare ale statului pentru sistemele sociale si medicale Medicare, Medicaid si Social Security, care se apropie de 50.000 de miliarde de dolari.
De asemenea, guvernul american mai este agatat si in alte datorii, cum ar fi, de exemplu, programul de sustinere a sistemului financiar, rezultat in urma crizei din 2008-2009, arata date guvernamentale.
Toate acestea, adunate, rezulta in cifra de aproximativ 100.000 de miliarde de dolari, sustine Gross, care mai adauga si ca suma este "putin cam mare, care pune tara intr-o pozitie fiscala de neinvidiat". In plus, directorul general al fondului de investitii Pimco nu crede se va gasi o solutie "peste noapte" la aceasta problema.