SUA, intr-o situatie financiara mult mai grava decat Grecia. Are o datorie cu 14 zero-uri

Ultima actualizare: 24-09-2012 20:42
Barack Obama

Cel putin asa a declarat Bill Gross, directorul general al fondului de investitii Pimco, pentru postul american CNBC. El a spus ca starea financiara a SUA este, in momentul de fata, mult mai rea decat a Greciei si a altor state europene cu datorii.

In prezent, atentia opiniei publice din Statele Unite este indreptata asupra datoriei nationale, care a ajuns la cifra de 14.300 de miliarde de dolari.

Dar aceasta suma nu include si garantiile monetare ale statului pentru sistemele sociale si medicale Medicare, Medicaid si Social Security, care se apropie de 50.000 de miliarde de dolari, potrivit oficialilor guvernamentali, citati de CNBC.

De asemenea, guvernul american mai este agatat si in alte datorii, cum ar fi, de exemplu, programul de sustinere a sistemului financiar, rezultat in urma crizei din 2008-2009, arata date guvernamentale.

Toate acestea, adunate, rezulta in cifra de aproximativ 100.000 de miliarde de dolari, sustine Gross, care mai adauga si ca suma este "putin cam mare, care pune tara intr-o pozitie fiscala de neinvidiat". In plus, directorul general al fondului de investitii Pimco nu crede se va gasi o solutie "peste noapte" la aceasta problema.

"O presupunere ca le-am putea reduce pe o perioada de un an sau doi nu este realista. Avem o problema si trebuie sa incepem sa o rezolvam rapid", a spus seful Pimco intr-un interviu citat de CNBC.

"Este mai mult decat are Grecia si mai mult decat oricare alta tara dezvoltata. Avem o problema si trebuie s-o rezolvam rapid." a mai spus el.

Afirmatiile lui Gross vin in contextul unor stiri ca bancile americane vor folosi mai putin titlurile de Trezorerie drept garantii pentru diverse tranzactii, inclusiv cele cu derivate. O astfel de decizie ar putea avea loc in august, in contexul dezbaterilor din Congresul SUA privind cresterea plafonului de indatorare, potrivit sefilor unor institutii financiare, citate de Financial Times.

Decizia reflecta temerile tot mai mari din partea comunitatii financiare referitoare la cpacitatea SUA de a gasi o solutie la problema datoriilor si a deficitului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!