Barack Obama avertizeaza ca dezastrul abia acum incepe. In SUA e criza pe toate planurile
Au datorii publice uriase, iar guvernul ar putea intra in incapacitate de plata. Ca si cum asta nu era de ajuns, companiile americane se confrunta cu o lipsa acuta de personal calificat.
De pilda, pentru un milion de posturi in tehnologii si inginerie exista doar 200.000 de candidati potentiali.
Pe de o parte, somajul creste, incetinind redresarea economiei. Pe de alta: "Salariul de debutant al unui inginer chimist este de 85.000 de dolari. Si totusi nu gasesc ingineri chimisti", spune Andrew Liveris, director executiv companie.
Gravitatea deficitului de forta de munca devine si mai clara cand afli cum abordeaza concurenta aceasta problema. In India, gigantul high-tech Infosys tocmai a cheltuit 120 de milioane de dolari pe un campus in care sa formeze anual o armata de 14.000 de ingineri. Toti vor lucra doar pentru acesta companie.
Pentru a le tine piept, companiile americane trebuie sa mearga ele dupa angajati, oriunde ar fi acestia.
Si pentru ca lucrurile sa fie si mai alarmante, statisticile economice publicate marti in Statele Unite arata ca in luna mai au scazut cu cateva procente vanzarile la haine, masini si gadget-uri.
Asadar, economia Statelor Unite e pandita de o criza mult mai severa decat cea inceputa in 2008, daca nu se va gasi o solutie pentru criza datoriilor publice.