Moody's da un ultimatum SUA. Obama vrea sa "stearga" datoriile cu crosa de golf
Agentia Moody's avertizeaza ca ar putea lua in calcul reducerea ratingului de top "AAA" al Statelor Unite, daca discutiile dintre Casa Alba si Congres privind cresterea limitei datoriei de stat nu progreseaza pana la mijlocul lunii iulie.
Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a incercat sa convinga Congresul sa treaca legea de crestere a plafonului datoriei de stat pentru a preveni default-ul guvernului.
"Sunt increzator ca in aceasta vara se vor intampla cel putin doua lucruri. Vom evita o criza de default si vom reusi sa ajungem la un acord pentru un plan fiscal pe termen lung", a declarat Geithner dupa discutiile cu reprezentantii Congresului.
Anterior, Moody's a avertizat ca negocierile dintre putere si opozitie se misca prea incet, afectate de rigiditatea ambelor parti, si cresc posibilitatea intrarii Washingtonului, chiar si pentru scurt timp, in incapacitate de plata.
Despre datorii, la golf
Avertismentul Moody's accentueaza presiunile resimtite de presedintele Barack Obama si presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner, liderul Republicanilor din Congres.
Cei doi trebuie sa ajunga urgent la un consens, pentru a nu declansa turbulente pe pietele financiare. Geithner anticipeaza o catastrofa financiara daca Congresul nu va vota pana pe 2 august cresterea plafonului datoriei de stat.
Asa ca Obama l-a invitat pe Boehner la o partida de golf si acesta a acceptat. Pe 18 iunie acestia vor discuta cu crosele in mana despre nivelul cheltuielilor federale si al datoriei americane.
Republicanii, care au obtinut majoritatea in Camera Reprezentantilor in ianuarie, refuza categoric majorarea plafonului datoriei federale promovata de democrati, in cazul in care aceasta nu va fi insotita de reduceri bugetare drastice. Negocierile, coordonate de vicepresedintele Joe Biden, se afla in prezent in impas.
Trezoreria va termina pana atunci masurile de urgenta de care s-a folosit din 16 mai, cand a atins limita de 14.300 miliarde de dolari a datoriilor.
Agentia de rating noteaza ca riscul unui "impas continuu" intre cele doua parti a crescut, solicitand de asemenea progrese urgente in privinta reducerii deficitului bugetar, inainte ca deciziile sa inceapa sa fie influentate de alegerile din noiembrie 2012.
Intrarea Statelor Unite in default ar declansa o noua criza pe pietele financiare mondiale, insa putini investitori au manifestat pana acum ingrijorare in acest sens.
Wall Street se asteapta in mare masura ca negocierile pe datorie si deficit sa se incheie la limita, la fel cum s-a intamplat cu reducerile de taxe si cu bugetul pe 2011.