Jumatate din bancile inscrise in programul "Prima casa" au ramas fara fonduri. Solutia propusa de brokerii imobiliari
Romanii se grabesc sa isi cumpere locuinte. Jumatate dintre bancile inscrise in programul ''Prima casa'' au ramas fara fonduri sau sunt la limita.
Ca sa rezolve pe moment problema, responsabilii din Ministerul Finantelor si cei de la Fondul de garantare au decis sa redistribuie banii ramasi nefolositi. ''Sumele sunt insuficiente'', sustin brokerii imobiliari, care propun o marire a plafonului.
Andrei Grecu, agent imobiliar: "Majoritatea clientilor vor sa achizitioneze prin credit Prima Casa, cam 70-80%."
Iar explicatie e simpla: avansul redus care nu depaseste 5%.
Gabriel Nistor, client: "Am ales o banca unde sa mearga dosarul cat de repede se poate pentru ca imi doream foarte mult sa ma mut."
La fel au gandit cateva zeci de mii de romani care vor astfel de credite.
Dragos Nichifor, broker: "La nivelul de brokeri de credite a crescut cam de 4-5 ori anul trecut pe perioada ultimelor 2-3 luni."
Si cum suma alocata programului in 2016 este de 1,7 miliarde de lei, in scadere fata de 2,8 miliarde de lei anul trecut, banii s-au terminat sau sunt la limita in 10 banci din 18.
Simona Muresan: "Anul trecut am putut acorda peste 33 de mii de garantii, anul acesta ne apropiem vertiginos de cifra de 10 mii."
Mai bine de jumatate dintre bancile inscrise in programul "Prima Casa" spun ca nu mai au deloc fonduri sau sunt la limita. Adica un dosar nou are sanse extrem de mici sa obtina un astfel de credit.
In ceea ce priveste o marire a plafonului pentru "Prima Casa", ministerul Finantelor a anuntat ca deocamdata e greu de estimat daca aceasta cerere atat de ridicata se va pastra si pe restul anului.
Anca Dragu, ministrul Finantelor: "Suntem intr-un proces de redistribuire a sumelor alocate pentru 2016, excesul de cerere din partea populatiei e conjunctural."
Fondul de garantare a inceput deja redistribuirea banilor, iar o banca a primit sume suplimentare. Chiar si asa, toti banii ar putea sa se termine pana in iunie.