Joaca de-a evadarea, o afacere profitabila pentru antreprenori. Cat platesc clientii pentru o ora in "Escape the Room"
Stresul cotidian pe care il traiesc angajatii din marile orase a dus in ultimii ani la o adevarata explozie a fenomenului "escape the room".
Numarul afacerilor in care clientii cauta indicii pentru a "evada" din camere incuiate a depasit 50 numai in Bucuresti; se poate spune ca antreprenorii au gasit astfel cheia secretului catre succes.
Pentru a scapa de grijile de la serviciu sau de stresul examenelor de la facultate, clientii, in majoritate tineri, platesc de la 25 pana la 100 de lei pe ora, in functie de dificultatea jocului ales.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
"Ati evadat?"
"Daaaa!"
"In sfarsit, da!"
Acesti tineri sunt studenti in Bucuresti. Sesiunea i-a epuizat, asa ca s-au gandit sa prinda puteri pentru urmatorul examen intr-o "camera magica", una din zecile care au aparut in ultimii doi ani in Capitala.
"Distractia in Bucuresti a devenit un fel de rutina, toata lumea merge in club se distreaza ajunge acasa. Pai de ce? Ia uite ce frumos e!"
"E placut pentru ca la un moment dat epuizezi anumite subiecte de conversatie si atunci e bine ca niste persoane s-au gandit sa creeze asta pt impatimiti"
Fenomenul "escape the room" a capatat amploare dupa ce primii clienti au prins gustul aventurii in spatiu inchis si au povestit asta si prietenilor.
Catalina Stanciu, proprietar afacere: "Ne-am hotarat ca este o afacere prea frumoasa si creativa ca sa nu ne apucam de ea."
"De cand am inceput pana acum am avut peste 10 000 persoane care au venit sa joace. Publicul nostru majoritar este format din tineri intre 20 si 40 ani. "
Acestia nu sant insa singurii clienti care cauta emotia evadarii din camera secretelor:
Sergiu Prundurel, proprietar afacere: "Avem public de toate varstele incepand de la 10-12 ani, petreceri de copii, pana la 50-60 ani. Am avut studenti care au venit impreuna cu parintii sa joace."
Pentru cei care se ratacesc de buna voie intr-o astfel de aventura, avantajele sunt clare:
"Iti pune mintea la contributie, nu stai doar sa te joci cu prieteni, faci ceva benefic pentru creierul tau"
Psihologii confirma si ei ca joaca aduce numai beneficii:
Ioana Obreja, psiholog: "Jocul in sine e o activitate pe care omul o desfasoara inca din copilarie, te pune in pozitia in care poti fi alaturi de celalat fara a fi neaparat extraordinar de serios, ba chiar relaxandu-te si petrecandu-ti timpul intr-o modalitate placuta."
Nu doar "camerele secrete" ii provoaca pe tineri. Distractia care alunga stresul vine si din alte jocuri de societate, pe care le gasim in tot mai multe cafenele.
"O chestie foarte frumoasa. Noi nu avem asa ceva in Italia. Deci e ceva nou, e bine.”
Fenomenul a luat amploare odata cu nevoia oamenilor de a socializa si de a evada din cotidian. Daca in Romania existau la inceput 4 spatii destinate jocurilor de societate, astazi sunt peste 50.
Afacerile de acest gen prospera in toate orasele mari din tara. Numai in Bucuresti, exista aproape 100 de scenarii disponibile pentru jocurile "escape the room", iar o multime de localuri ofera clientilor jocuri de societate. Numarul acestora din urma ar putea creste, odata cu intrarea in vigoare a legii antifumat, care va aduce mai multa lume in localuri, potrivit estimarilor.