Isarescu: Gura bate fundul. Leul a fost rezonabil, saracu', 2-3-4 procente la cate trasnai s-au spus

×
Codul embed a fost copiat

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca politicienii vor afla curand ca pe pietele financiare "gura bate fundul", singura solutie fiind dialogul, care ar trebui sa domine discursul politic.

Isarescu: Gura bate fundul. Cine nu stie sa dialogheze sa plece acasa, nu sa ne scoata pe noi din casa

Cine nu stapaneste dialogul politic sa plece, fara a avea pretentia sa-i scoata pe ceilalti din casa, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al Romaniei, personalitate in lumea finantelor, care mi-a spus chiar asa: 'Mai, voi chiar nu aveti ce sa faceti?' (...) Asa judeca lumea, si nu trebuie uitat ca lumea aceasta este formata din piete de unde Romania ia sume importante ca sa-si finanteze deficitul bugetar si ca sa merg mai departe pentru a plati salarii, pensii. Deci, aici nu e vorba de o joaca a BNR si de o interferenta. Aici este vorba de a trasmite semnale foarte clare ca aceasta tara trebuie sa mearga inainte, institutiile trebuie sa-si faca datoria (...) Fiecare trebuie sa-si faca datoria, iar in materie de finante internationale, atentie, si in finante interne, mai mult decat in oricare alta parte, spun eu ca gura bate fundul, si il bate rau de tot. Si nu avem nevoi de asa ceva. Este un mesaj pe care il repetam", a spus Isarescu.

El a aratat ca BNR isi face datoria, cauta sa obtina profit si sa achite la buget 80% din aceasta suma, care-l ajuta pe ministrul de Finante Florin Gerogescu sa-si indeplineasca obiectivele.

Citește și
Victor Ponta
Premierul Victor Ponta a anuntat REMANIEREA GUVERNULUI
Hoțul român care a furat produse de 60.000 de lire sterline din mai multe magazine din UK

"Nu pot sa spun mai mult pentru ca suntem neutrii politic, dar trebuie sa spunem societatii romanesti realitatea. Si realitatea este aceasta: depindem de pietele internationale si ele te penalizeaza dramatic. Deocamdata se vede pe curs. Se va vedea si pe costurile de finantare, inevitabil. Si e greu sa discerni cat vine din plan international, din locatie geografica, din imagine si cat vine din ce se intampla pe plan intern", a spus guvernatorul BNR. Isarescu a adaugat ca BNR spera ca dialogul sa fie cel care sa domine viata politica in urmatoarea perioada.

"Politicienii asta dezvolta, nu? Arta dialogului, asta e meseria lor. Cine nu stie sa dialogheze poate sa mearga acasa si sa nu ne scoata pe noi din casa. Politicienii trebuie sa discute si sa gaseasca solutii la situatia actuala. Politicienii trebuie sa se aseze la masa si sa gaseasca solutii, nu sa interpreteze cursul ca se duce in sus din cauza lui cutare sau luu cutare. Cursul este, cum v-am spus, o prima fata. Ma opresc aici sa nu capete alte conotatii, dar m-ati intrebat, nu? N-a fost initiativa mea", a conchis Isarescu.

Leul s-a depreciat cu pana la 4,4% de la inceputul lunii iulie, din cauza turbulentelor politice, dupa ce s-a declansat procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Majoritatea dealerilor bancari cred ca leul va ramane sub presiune in perioada urmatoare, din cauza tensiunilor politice, jucatorii fiind in asteptarea unei decizii a Curtii Constitutionale cu privire la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu.

Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru euro a urcat vineri la un nou record istoric, de 4,6481 lei/euro, intr-o piata in care banca centrala a intervenit indirect prin vanzari de euro pentru a contracara deprecierea leului.

Luni, leul a continuat s-a apreciat usor in raport cu euro in prima ora a sedintei interbancare de luni, cotatiile coborand la 4,6220 - 4,6235 lei/euro.

Isarescu: Leul a fost rezonabil, saracu', 2-3-4 procente la cate trasnai s-au spus pe aici

Deprecierea leului din ultima perioada a fost "rezonabila" daca sunt avute in vedere tensiunile politice interne, dar scaderea depaseste fundamentele economice, chiar daca Romania are un deficit de cont curent destul de inalt, care trebuie finantat, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Leul a fost rezonabil. A fost saracu', Cum n-a fost? Adica 2-3-4 procente la cate trasnai s-au spus pe aici (...) de la inceput a fost nerezonabila (deprecierea - n.r.) datorita fundamentelor. Noi credem ca fundamentele nu sunt deteriorate. Am avut o inflatie mai mare 2-3 ani decat media europeana. Stiti ca unul dintre fundamente este chiar acesta, diferentialul de inflatie. Probabil ca o anumita depreciere era de asteptat, din punct de vedere al fundamentelor. Dar diferentialul de inflatie intre noi si restul lumii, intre noi si Europa, a fost de cateva procente. Si in acest an s-a inversat aproape, deci ar fi trebuit sa ajute leul", a explicat Isarescu.

El recunoaste insa ca Romania are o problema legata de faptul ca spre deosebire de Polonia, sau chiar de Ungaria, are un deficit de cont curent mare, care chiar daca nu mai este 14% din PIB, pe undeva la 4-5% din PIB trebuie finantat.

Oficialul BNR a explicat ca in momentul in care nu este finantat si nu exista capacitatea institutionala si nationala pentru a atrage fonduri comunitare pentru finantare, asa cum s-a construit si programul cu FMI si proiectia de crestere economica, acolo ramane un gol de finantare, care devine fundamental.

"Dar noi credem ca punand mai multe lucruri, - productivitatea si salariile, evolutia ratei inflatiei, situatia rezervelor - nu exista motive de depreciere masiva a leului. Deci, de la un anumit punct s-a excedat ceea ce, in aprecierea noastra, era o zona mai mult sau mai putin de echilibru bazata pe fundamentare si a inceput sa devina. Cursul a inceput sa fie influentat cu precadere de alti factori, factori externi, tensiunile interne, incertitudini si asa mai departe. Deci, de la punctul X necunoscut de dumneavoastra si nici de mine, pana la punctul actual, v-am spus ca este vorba 2-3 procente. acestea 2-3-4 procente sunt extrem de rezonabile fata de maniera in care ne-am comportat", a completat Isarescu.

El a aratat ca decuplarea leului fata de tendinta regionala a inceput in lunile aprilie-mai.

"Factorii au mai fost explicati. E vorba de legatura mai puternica pe care Romania o are si fizic si psihic cu zona Balcanilor si cu criza din Grecia. Ceea ce a determinat pe partea fizica iesiri de capital, iar psihic o viziune mai nefavorabila, mai pesimista, legata si de Romania si de sistemul bancar din Romaania si de evolutia cursului din partea pietelor internationale", a conchis seful BNR.

Moneda nationala s-a apreciat puternic luni in prima parte a sesiunii interbancare, ca urmare a interventiei indirecte a BNR, potrivit dealerilor, astfel ca rata de referinta pentru euro a coborat cu 7,41 bani, la 4,5740 lei/euro, dupa ce vineri a atins un nivel record. In sesiunea de vineri, cursul BNR a urcat la 4,6481 lei/euro, maximul istoric, ca urmare a tensiunilor politice.

Leul si-a reluat joi deprecierea, dupa ce Curtea Constitutionala a anuntat ca a amanat decizia privind referendumul de demitere a lui Traian Basescu, urmand sa verifice listele electorale. Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la inceputul anului, de la 4,3197 lei/euro.

Leul s-a depreciat insa accentuat de la inceputul lunii iulie, cu pana la 4,4%, din cauza turbulentelor politice. La inceputul lunii iulie s-a declansat procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Isarescu: Sunt extrem de onorat sa fiu colonel in armata romana; cam tarziu, dar asta este

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat luni ca este "extrem de onorat" pentru inaintarea in gradul de colonel, chiar daca nu a stiut acest lucru si independent de cine a mai fost pe aceeasi lista, adaugand, zambind, ca este "cam tarziu".

"Sunt extrem de onorat, am facut armata, am facut o scoala de ofiteri, nu mi-au spus ca m-au avansat, dar nici nu vreau sa insist. Eu stiam ca sunt locotenent. Doar sa va adresati cu respect, ca unui colonel. Sa fiu colonel in armata romana este o onoare, cam tarziu, dar asta e (...) Si tata a fost colonel tot la batranete, chiar daca a facut armata si a luptat si in razboi", a afirmat Isarescu, intrebat cum comenteaza ca a fost inaintat in functie alaturi de lideri PDL.

Mugur Isarescu figureaza pe o lista MApN cu avansari in grad din 2011 si 2012, alaturi de fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, liderul UDMR, Kelemen Hunor, procurorul general Laura Codruta Kovesi, fostul sef ANAF, Sorin Blejnar, fostul presedinte al Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, deputatul Cezar Preda si psihoterapeutul Aliodor Manolea.

Isarescu a primit anul trecut gradul de colonel dupa ce fusese locotenent.

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
Guvernul Ponta remaniat: Mircea Dusa, Radu Stroe, Dan Sova si Mona Pivniceru, noii ministri
Guvernul Ponta remaniat: Mircea Dusa, Radu Stroe, Dan Sova si Mona Pivniceru, noii ministri

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a propus noi nume la ministerele de Interne, Administratie Publica, Externe, Relatia cu Parlamentul si Justitie.

Premierul Victor Ponta a anuntat REMANIEREA GUVERNULUI
Premierul Victor Ponta a anuntat REMANIEREA GUVERNULUI

Premierul Victor Ponta a sustinut o conferinta de presa la Palatul Victoria dupa demisiile ministrilor MAI, Ioan Rus si Paul Victor Dobre.

Reactiile PDL dupa demisiile din MAI: Romania se mai poate salva doar cu demisiile lui Ponta si Crin
Reactiile PDL dupa demisiile din MAI: Romania se mai poate salva doar cu demisiile lui Ponta si Crin

Vicepresedintele PDL Sever Voinescu a declarat, luni, ca, daca Victor Ponta "nu demisioneaza el insusi", atunci demisiile lui Ioan Rus si Victor Paul Dobre reprezinta doar "un tap ispasitor".

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că a votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, pentru stabilitate și echilibru.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 5 milioane de români
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 5 milioane de români

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.