Guvernul Ponta remaniat: Mircea Dusa, Radu Stroe, Dan Sova si Mona Pivniceru, noii ministri

06-08-2012 14:19

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a propus noi nume la ministerele de Interne, Administratie Publica, Externe, Relatia cu Parlamentul si Justitie.

Propunerile sunt:

- Mircea Dusa la Ministerul de Interne
- Radu Stroe, ministru delegat pentru Administratie Publica
- Titus Corlatean la Ministerul de Externe
- Dan Sova, ministru pentru Relatia cu Parlamentul
- judecatorul Mona Pivniceru la Ministerul Justitiei

El a precizat ca propunerile au fost acceptate de catre presedintele interimar Crin Antonescu, iar ceremonia de depunere a juramantului de catre noii ministrii ar putea fi organizata luni seara.

Mircea Dusa ii va preda astfel postul de ministru pentru Relatia cu Parlamentul lui Dan Sova, senator PSD, iar Titus Corlatean va schimba portofoliul Justitiei cu cel al Afacerilor Externe. Postul de ministru al Justitiei, ramas vacant prin trecerea lui Corlatean la Externe, va fi preluat de fostul presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania, Mona Pivniceru, actual judecator si membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Premierul Ponta a mai declarat ca spera ca Andrei Marga, retras de la conducerea Ministerului de Externe, sa accepte noile atributii care ii vor fi acordate, fara sa precizeze care sunt acestea. "Ministrul Afacerilor Externe, domnul Marga, este o personalitate pe care o apreciez extrem de mult si care cred ca in continuare va reprezenta Romania numai in cel mai bun mod posibil in functiile pe care imi doresc sa le accepte in perioada imediat urmatoare", a spus Ponta.

Referitor la nominalizarea Monei Pivniceru pentru postul de ministru al Justitiei, seful Guvernului a aratat ca aceasta este o persoana neimplicata politic, dar cu suficienta experienta in domeniul justitiei. "Este un om cu autoritate si cu independenta de care este nevoie in aceste momente dificile, pentru ca orice fel de propunere normala, rationala primeste din partea donului presedinte suspendat Traian Basescu si a colegilor sai acuzatii iresponsabile si anormale", a afirmat Ponta.

Schimbarile au fost explicate de premier prin faptul ca Guvernul trebuie sa iasa din logica de razboi si sa raspunda atacurilor din partea presedintelui suspendat Traian Basescu si a PDL doar prin actiuni serioase si responsabile, conform asteptarilor populatiei.

El a afirmat ca si-ar fi dorit ca actuala formula de guvernare sa fie mentinuta, dar ca Guvernul trebuie sa se adapteze noii situatii, generata de actiunile lui Basescu si PDL, care au afectat functionarea normala a Guvernului si Parlamentului si vointa poporului exprimata la referendum, prin masuri care nu vizeaza atat schimbari de persoane, cat stabilirea unei strategii si transmiterea unui mesaj de stabilitate si predictibilitate.

"Nu am nimic sa le reprosez fostilor ministri, incepand cu Ioan Rus si cu Victor Paul Dobre. Sunt oameni a caror integritate morala si profesionala o apreciez ca fiind ireprosabila, oameni care si-au facut datoria in cadrul Guvernului si care, in acest context de acuzatii iresponsabile si virulente din partea presedintelui suspendat Basescu si a colegilor sai din PDL, au inteles sa-si asume o responsabilitate pe care din punct de vedere politic intotdeauna trebuie s-o asigure cineva. Eu consider ca atat domnul Rus, cat si domnul Dobre si-au facut datoria in mod corect si vreau sa le multumesc pentru activitatea lor. Raman doi oameni pe care ii apreciez si pe care imi permit sa-i numesc si prieteni", a spus Ponta.


VIDEO PROTVPLUS.RO