Isarescu, despre legea darii in plata: "Oamenii sa aduca inapoi masinile de spalat iar bancile sa le vanda"
Legea darii in plata, care a fost retrimisa in Parlament de presedintele Iohannis pentru re-examinare, a intrat joi sub tirul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
Acesta spune ca sustinatorii legii au creat confuzie in societate si ca legile date de Parlament nu pot incalca legile economice. Initiatorul se apara si decalra ca legea este dreapta, pentru ca pune pe picior de egalitate bancile cu clientii.
”Poate ar trebui sa aplicam legea darii in plata pentru toate tipurile de credite. Oamenii sa aduca inapoi automobilele, masini de spalat, frigidere. Bancile sa-si faca depozite de masini de spalat si le valorifice”, a declarat Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Guvernatorul BNR a ironizat si argumentele folosite de catre promotorii legii de-a lungul timpului. ”La inceput a fost prezentata ca fiind o lege sociala, dar a devenit apoi legea dreptatii, ceea ce inseamna ca avem legi strambe. Apoi a fost denumita legea eliberarii din sclavie, iar cel mai tare mi se pare ca a devenit lege economica. Pe vremuri, nu intrai la ASE daca nu stiai ca legile economice sunt obiective si trebuia sa faci deosebire intre o lege economica si alta juridica. Gogomania ca e lege economica este foarte promovata”, a spus Isarescu.
Guvernatorul bancii centrale a argumentat ca banii pe care bancile trebuie sa le recupereze de la cei care au luat credite nu sunt banii bancilor, ci reprezinta, in mare masura, banii deponentilor. „Bancherul trebuie sa aiba grija ca de ochii din cap de banii deponentilor. Daca intarzie o singura ora la rambursarea unui depozit, s-a terminat, se creeaza panica. Banca nu foloseste banii ei, ci ai deponentilor. Legea darii in plata reprezinta o serie de derogari de la legile bancare acceptate in Uniunea Europeana”, a mai spus guvernatorul BNR.
Reprezentantii Bancii nationale s-au opus variantei actuale a legii darii in plata si au cerut unele modificari, insa propunerile BNR au fost respinse in comisiile din Senat.
Initiatorul legii darii in plata se apara
Daniel Zamfir, deputat PNL, initiatorul legii: "Nu, nu este in nici o cauza o lege a haiduciei este o lege dreapta, este o lege care ii protejeaza pe oameni de pozitia dominanta si de abuzurile bancilor. Ea fost initiata de 157 de parlamentari din TOATE partidele politice. Aceasta lege este o lege pur economica, in care ambii parteneri dintr-un contract trebuie sa isi asume si riscuri, asa cum si clientul isi asuma riscul dobanzii si al fluctuatiei cursului, asa si banca trebuie sa isi asume riscul ipotecii. Nu poti urmari pe un om toata viata pentru un credit pe care tu, banca, l-ai dat si tot tu, banca, ai considerat ipoteca acoperitoare pentru acest imprumut."
Reexaminarea Legii darii in plata va fi votata saptamana viitoare in Senat, dar decizia finala va apartine Camerei Deputatilor.
Sursa: , News.ro
Etichete: rate, BNR, economie, mugur isarescu, guvernator, rambursare, bancheri, Banca Nationala, legea darii in plata,
Dată publicare:
25-02-2016 13:46