Bilant la inceput de an. Cat costa lunar un trai decent in viziunea romanilor si ce asteptari au de la 2015

bucuresteni revelion

Unul din doi romani crede ca tara merge intr-o directie buna, in timp ce doar 36% considera ca directia este gresita, potrivit unui sondaj IRES realizat in perioada 19-20 decembrie 2014.

Sunt date furnizate de un studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES, la finele anului 2014, cu privire la climatul economic si nivelul de trai al romanilor in 2014 si asteptarile lor pentru anul 2015. Cei mai multi dintre romani considera ca lucrurile in Romania merg in directia buna. Conform studiului IRES, 50% dintre participanti considera ca directia este buna, 36% ca este gresita, iar 14% nu pot aprecia care este directia in care se indreapta lucrurile din aceasta tara.

Unul din doi romani considera ca venitul minim lunar pentru o viata decenta este 2.000 de lei

Cei mai multi dintre participantii la studiu spun ca banii pe care ii au abia le ajung de la o luna la alta, raspuns dat de 39% dintre acestia. 29% spun ca reusesc sa se descurce cu banii pe care ii au, 14% ca banii pe care ii au le permite sa traiasca bine, iar doar 1% spun ca banii castigati le permit sa aiba tot ce isi doresc. O proportie de 16% a persoanelor intervievate, insa, considera ca banii pe care ii au nu le ajung nici pentru strictul necesar. Cei mai multi dintre respondenti sunt de parere ca unei persoane care locuieste in Romania i-ar fi suficient pentru un trai decent un venit lunar de minim 2000 RON – 52%. In acelasi timp, aproximativ un sfert dintre acestia (26%) sunt de parere ca un venit de 1000 este suficient pentru ca o persoana sa aiba o viata decenta. Din totalul persoanelor intervievate, 10% sunt de parere ca pentru un trai decent este necesar un venit lunar de minim 3000 RON, 5% de minim 4000 RON, in timp ce aproximativ 2% dintre acestia considera ca ar fi nevoie de un venit peste suma de 4000 de RON pentru a avea un trai decent, aceeasi proportie care considera ca un venit minim de 500 de RON ar fi suficient in acest scop.

Atunci cand li se cere sa se pozitioneze pe o scala de la 1 la 10, unde 1 inseamna „sarac”, iar 10 inseamna „bogat”, majoritatea respondentilor au tendința sa se plaseze la mijlocul scalei, media raspunsurilor tuturor persoanele intervievate fiind 4,83. Cu toate ca spre extremele scalei se pozitioneaza mai puțin respondenti, proportia celor care se pozitioneaza la extrema negativa (1 – sarac - 9%) este semnificativ mai ridicata decat cea a celor care se pozitioneaza la extrema pozitiva (10 – bogat – 1%).

Citește și
Romania economie tastatura
Cei trei I care au crescut PIB-ul Romaniei: industrie, IT si impozite. Cum sta economia tarii fata de anul 2013
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Doar 29% dintre persoanele cuprinse in cadrul esantionului spun ca au facut o achizitie importanta pentru familie sau pentru gospodarie in anul 2014. In randul acestora, cele mai frecvent mentionate investitii de catre acestea sunt achizitionarea unui autoturism – 19%, renovarea sau reamenajarea locuintei – 16%, achizitionarea de aparate electrocasnice – 15% sau achizitionarea unei locuinte – 14%. Alti respondenti si-au instalat o centrala termica – 6%, au cumparat mobila – 6%, un televizor – 6%, un computer – 5% sau un teren – 3%. Precizam ca procentele privind achizitiile se raporteaza nu la intreaga populatie, ci la cei 29% care declara ca au facut o achizitie importanta. Astfel, cei 19% care declara ca au cumparat un autoturism reprezinta, prin raportare la intreaga populatie, aproximativ 6% din esantion.

7% dintre intervievati declara ca au tranzactionat bunuri imobiliare in 2014: 4% spun ca au cumparat astfel de bunuri, 2% ca le-au vandut, iar 1% au facut atat vanzare, cat si cumparare de bunuri imobiliare. Dintre acestia, cei mai multi au vandut sau cumparat apartamente sau garsoniere – 43%, acestea fiind urmate de terenuri – 34% si case sau vile – 19%. Doar 23% dintre persoanele intervievate declara ca au reusit sa economiseasca o suma de bani in anul 2014. Cu toate acestea, 38% dintre acestea sunt optimiste, considerand ca, in 2015, vor reusi sa faca acest lucru. Intrebati care au fost categoriile de cheltuieli la care au facut economii in 2014, o proportie foarte ridicata a respondentilor – 39% - declara ca au fost nevoiti sa economiseasca in cazul cheltuielilor pentru mancare, iar 37% considera ca vor fi nevoiti sa faca acest lucru și in 2015. 64% dintre intervievati au facut economii la imbracaminte in anul 2014, iar 60% se asteapta sa fie nevoiti sa faca acest lucru si in 2015.

35% dintre persoanele intervievate spun ca au facut economii la combustibilul pentru autoturism in 2014, 29% ca nu au facut acest lucru, in timp ce 33% spun ca nu este cazul (deoarece nu detin un autoturism). Aceeasi proportie a respondentilor se asteapta sa faca acest lucru si in 2015. Participantii la studiu au facut economii la incalzire in proportie de 45% in 2014, iar o proportie similara – 44%, considera ca vor face acest lucru in 2015. Aproximativ un sfert dintre persoanele intervievate s-a gasit in situatia de a fi nevoite sa faca economii la medicamente in 2014 – 26%, iar 27% cred ca va trebui sa faca acest lucru in 2015. Cand vine vorba despre cheltuieli pentru vacante, patru din zece participanti la studiu spun ca nu au cheltuit cat ar fi vrut in 2014 pentru acest lucru, iar o proportie similara considera ca acest lucru se va intampla si in anul ce a inceput.

41% dintre romani au datorii neplatite

Per total, 54% dintre respondenti cred ca vor fi nevoiti sa faca sacrificii financiare in 2015. Peste 80% dintre respondentii care anticipeaza astfel de sacrificii financiare (54% din eșantion) considera ca vor renunta la a mai cumpara anumite bunuri, 36% cred ca vor renunta la deplasarea cu autoturismul propriu, 32% ca vor imprumuta bani, 24% ca vor fi pusi in situatia de a vinde anumite bunuri, iar 21% ca vor lua un credit. 4% dintre acestia, de asemenea, cred ca va fi nevoie sa isi vanda locuinta in 2015. 37% dintre respondenti spun ca au imprumutat bani in 2014. Cei mai multi dintre acestia au luat un imprumut de la banca – 43%, iar 41% au apelat la prieteni, 34% la alti membri ai familiei, iar 6% la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. In momentul de fata, 41% dintre participantii la studiu declara ca au cel putin o datorie neplatita.

In acelasi timp, 24% dintre acestia spun ca exista persoane care le datoreaza bani. Aproximativ trei din zece romani au fost in vacanta in 2014. Dintre acesti 31% care spun ca au fost in vacanta, majoritatea au fost plecati in vacanta o singura data – 56%, in timp ce 23% au fost in doua vacante, iar 19% spun ca au avut mai mult de doua vacante in acest an. Cei mai mulți dintre respondenti, insa, spun ca au cheltuit sub 1000 RON pentru o vacanta din 2014, in timp ce 28% au alocat intre 1001 și 2000 RON, 20% intre 2001 și 3000 RON, iar 15% peste 3000 RON.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Verdictul expertilor germani despre economia Romaniei: cati bani vor avea romanii in buzunare, in 2015
Verdictul expertilor germani despre economia Romaniei: cati bani vor avea romanii in buzunare, in 2015

Cum va evolua economia locala in 2015

Cei trei I care au crescut PIB-ul Romaniei: industrie, IT si impozite. Cum sta economia tarii fata de anul 2013
Cei trei I care au crescut PIB-ul Romaniei: industrie, IT si impozite. Cum sta economia tarii fata de anul 2013

 Economia a crescut cu 1,8% in al treilea trimestru fata de trimestrul 2, sustinuta de industrie si IT&C, potrivit cifrelor Institutului National de Statistica

Ponta: Datele revizuite arata ca economia a evitat intrarea in recesiunea tehnica. Iohannis: Posibil, dar romanii n-au simtit
Ponta: Datele revizuite arata ca economia a evitat intrarea in recesiunea tehnica. Iohannis: Posibil, dar romanii n-au simtit

Datele revizuite publicate de Institutul National de Statistica arata ca economia romaneasca a evitat intrarea in recesiunea tehnica. Astfel, premierul Victor Ponta a declarat intr-o conferinta la Guvern ca "Romania nu a fost niciodata in recesiune".

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.