Investitorii străini și-au extins afacerile în România. BNR anunță o creștere de 30%


Ultimul update: Sambata 19 Octombrie 2019 08:40
Data publicarii: Sambata 19 Octombrie 2019 07:15
Categorie: Stiri Economice
fabrica

România rămâne o ţară atractivă pentru investitorii străini. Anul acesta, mari companii cu mii de angajaţi şi-au extins activitatea şi în fabricile din ţara noastră.

Investiţiile străine directe au crescut cu 30%, faţă de 2018, spun specialiştii. Pe de altă parte, primim şi avertismente, din partea giganţilor industriali, nemulţumiţi de cooperarea cu autorităţile de aici.

La Iaşi, firma britanică Delphi Technologies este cel mai mare angajator din judeţ. Peste 3.200 de salariaţi lucrează în fabrica din comuna Miroslava, unde se produc piese şi accesorii pentru autoturisme. Anul acesta, compania a angajat aici 120 de persoane după ce a închis-o pe cea din Sudbury, Marea Britanie, şi a mutat producţia lângă Iaşi.

Ovidiu Ciobanu, angajat: "Am terminat facultatea de Mecanică şi m-am angajat. Sunt pe programul technical student care e un program de colaborare între facultatea din Iaşi şi firma. Am un supervizor care mă pregăteşte."

Firma britanică are peste 21.000 de angajaţi în toată lumea, iar în 2018 veniturile sale au atins 4.3 miliarde de euro.

Şi în judeţul Dâmboviţa, la Ulmi, cu o investiţie de 150 de milioane de euro, Arctic a deschis cea mai mare fabrică de maşini de spălat din Europa continentala. Este a doua din judeţ după cea de frigidere de la Găeşti. Deşi aici lucrează 1.400 de oameni, 70% din operaţiunile de producţie sunt realizate de roboţi şi sunt controlate de inteligenţă artificială.

Murat Büyükerk, CEO ARCTIC: "Controlăm digital toate producţia de linie. Puteţi vedea totul aici, cum urmărim fiecare proces în parte. Exportăm din România în 85 de state."

Iar la Braşov, o altă firmă celebra - Sennheiser - produce căşti audio şi microfoane de înaltă fidelitate. Are o cifră de afaceri de peste 700 de milioane de euro şi alte trei fabrici în Germania, Irlanda şi America.

Potrivit ultimelor date publicate de BNR, investiţiile străine în România, în perioada ianuarie - iunie 2019, au crescut cu aproape 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut: de la 1,783 de miliarde de euro, la 2,322 miliarde de euro.

Dan Chirleșan, economist: „Dintotdeauna un investitor vine acolo unde poate să-şi fructifice capitalul şi să obţină profit. Sunt peste 1.3 milioane de români care lucrează în companii străine şi multinaţionale. Atât timp cât avem stabilitate economică şi predictibilitate vor veni şi capitalurile străine."

Sunt însă şi semnale mai puţin plăcute: recent, compania Airbus a anunţat că suspendă proiectul fabricii de elicoptere de la Ghimbav în care a investit deja 10 milioane de euro şi ar putea decide să multe producţia în altă ţară. Motivul: România nu a comandat până acum nici un elicopter.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO