Investitorii americani, speriați de economia, infrastructura și politica României
Ultimele evoluții din economia și politica României i-au pus pe gânduri pe investitorii americani.
Un sfert dintre companiile americane de la noi nu au în plan investiții anul acesta, iar două din cinci susțin că vor face investiții mici, sub un milion de euro.
Asta arată un sondaj prezentat joi de Camera de Comerț Americană din România. Oamenii de afaceri spun că cea mai mare problemă o constituie calitatea infrastructurii, dar și problemele din economie.
Singura veste bună este că România are un potenţial uriaş de creştere, unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, spun oamenii de afaceri. De fapt acesta este şi cel mai apreciat lucru la ţara noastră, potrivit sondajului făcut pe 120 de companii americane prezente în România.
Investitorii mai spun că ne ajută mult şi calitatea noastră de ţară din Uniunea Europeană, dar şi calitatea oamenilor. 30% apreciază faptul că încă mai avem cota unică şi cel mai puţin îi interesează creşterea economică.
Ştiţi care sunt în opinia investitorilor americani cele mai mari probleme ale României? 94% spun că lipsa infrastucturii sau calitatea ei precară. Apoi politicile de sprijinire a investiţiilor - ori nu sunt, ori mai rău - încurcă. Stabilitatea macroeconomică, mai bine spus lipsa ei, e pe 3, cu 59% dintre răspunsuri.
Şi atunci investitorii stau şi aşteaptă, 23% au spus că anul acesta nu au investit deloc, iar 43% au investit sume mici în extinderea afacerilor în România. De ce se întâmplă asta? Răspunsul vine de la şeful Camerei de comerţ americane din România.
Ionuț Simion, președintele Camerei de Comerț Americane în România AmCham: „Dacă vii și iei niște măsuri și spui: „Nu am mărit eu preţurile la energie, telefonie comisioanele bancare, ci companiile". Dacă impui companiilor o taxă care are un efect de cascadă, dacă creșteau taxele la frizeri ar fi fost lucrurile foarte simple. Există potențial și precauție a mediului de investiții care așteaptă să se asigure.”
Investitorii americani au cerut tehnologizarea instituţiilor publice şi măsuri pentru educaţia digitală şi financiară a oamenilor
Marius Perșinaru, Membru al Board-ului AmCham România: „Creşterea gradului de digitizare, investiţii în infrastructură, creşterea nivelului de conştientizare, sunt elemente de bună guvernare, statul trebuie să vină şi să impulsioneze. Statul trebuie să fie organizat el, în interiorul lui, pentru a transmite mai departe organizarea."
Jumătate dintre şefii de companii care au participat la sondaj consideră că nicio măsură luată în acest an de Guvern nu a fost benefică pentru mediu de afaceri, potrivit AmCham.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!