Investiții de milioane de euro pentru România. Ce afaceri străine vor aduce bani în economia țării
După un an în care investițiile străine au scăzut cu 30%, mai multe companii mari de peste granițe au anunțat că în 2024 au planuri de milioane de euro pentru România.
Vor demara sau chiar inaugura fabrici, mai ales în zonele marilor orașe. Vor fi produse materiale de construcții, medicamente ori componente auto și industriale, destinate atât pieței locale cât și pentru export.
Un grup belgian va investi aproape 30 de milioane de euro pentru deschiderea unei fabrici de plăci din gips-carton în București. Investiția va fi demarată anul acesta și va fi a treia unitate de producție de la noi din țară deținută de grup.
Andrei Popa, director general producător materiale de construcții: „Fabrica va fi în sectorul 4, aproape de Centură, vom avea în jur de 60 de angajați ai grupului. Suntem un hub regional de producție și distribuție de plăci de gips-carton și produse auxiliare. Livrăm din România și ulterior din București în peste 11 țări.”
În Turda, județul Cluj, o fabrică de medicamente ce se întinde pe 30 mii de metri pătrați este aproape gata. Cu 12 linii de producție, aici se vor face aproximativ 160 milioane de cutii de medicamente pe an, începând din septembrie anul acesta.
Mihai Fugarevici, director general fabrică medicamente: „Investiția a depășit deja 60 de milioane de euro pe un proiect început în noiembrie 2022 și care va fi gata în iunie 2024. Va genera 400 de locuri de muncă, nu e ușor să construiești o fabrică de la 0. Este prima fabrică de medicamente construită de la 0 în România în ultimii cred 30 de ani."
Anul acesta, mai multe fabrici, deținute de investitori străini, ar putea să-și deschidă porțile ori să se extindă. De exemplu, sunt planuri anunțate pentru o fabrică de baterii de stocare a energiei, la Brăila. La Mureș va fi produsă vată minerală iar la Brașov - componente auto și industriale. Lângă București, tot de anul acesta va începe producția de autobuze electrice.
Aceste investiții străine înseamnă sute de milioane de euro, bani care vor intra în economia noastră.
Asta după ce, în 2023, investițiile străinilor s-au redus dramatic - cu peste 30%. Practic, de la peste 9,5 miliarde de euro, am ajuns la 6,3 miliarde de euro.
Daniel Anghel, președintele Consiliului Investitorilor Străini: „Suntem pe un loc ultim în ceea ce privește investițiile străine directe pe cap de locuitor. Avem de recuperat, avem suficient spațiu. Investițiile pe care le facem sunt cu decalaje semnificative între regiuni.”
Cinci orașe din țară au atras 70% din investițiile străinilor făcute în 2022.
Bucureștiul a fost destinația preferată - cu peste 30% dintre investiții, fiind urmat de Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov. În afară de Brașov, în toate celelalte patru orașe, investițiile au fost concentrate într-o mare măsură într-un singur sector: software și servicii IT. De aceea, programele guvernamentale, cele cu ajutoare de stat, se axează pe investitorii care dezvoltă afaceri de producție în zonele sărace și slab populate.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, economie, investitii, afaceri,
Dată publicare:
17-01-2024 20:07