Investigatie a Consiliului Concurentei pe piata asigurarilor din Romania. Faptele de care sunt suspectate companiile

Asigurari

Consiliul Concurentei a declansat, din oficiu, o investigatie privind posibila incalcare a regulilor nationale si comunitare de concurenta de catre Media Xprimm, UNSAR, societatile de asigurare membre UNSAR, precum si alte societati de asigurare.

Investigatia are ca obiect un posibil schimb de informatii sensibile din punct de vedere comercial intre concurentii de pe piata serviciilor de asigurare, potrivit comunicatului, relateaza Agerpres.

In cadrul investigatiei declansate, Consiliul Concurentei precizeaza ca a efectuat inspectii inopinate la sediile UNSAR, Media Xprimm si la sediile unor societati de asigurare membre UNSAR. Documentele ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei.

Consiliul Concurentei mentioneaza ca inspectiile inopinate reprezinta o etapa preliminara in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential. Efectuarea acestor inspectii nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste vinovatia intreprinderilor investigate si nici in ceea ce priveste rezultatul final al investigatiei declansate.

Chiritoiu, despre investigatia pe piata asigurarilor: Daca sunt dovezi suficiente, sanctiunile pot ajunge la 10% din primele incasate

Citește și
Consiliul Concurentei
Consiliul Concurentei a dat liber "turnatoriei online". Aranjamentele care pot fi denuntate acum direct pe site
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Investigatia declansata de Consiliul Concurentei pe piata asigurarilor va dura 1 an si jumatate - doi ani, iar daca sunt dovezi suficiente care sa demonstreze incalcarea regulilor de concurenta sanctiunile vor fi cuprinse intre 0,5% si 10% din primele incasate de fiecare companie in parte, in anul anterior, a declarat pentru AGERPRES presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

'Momentan nu am constatat nereguli, abia am deschis investigatia. S-au facut inspectii inopinate la sediul principalelor companii si, pe baza mandatului judecatoresc, am ridicat o serie de documente. Va fi o investigatie de durata. Ne asteptam sa dureze un an jumate - doi. Aceasta este durata unei investigatii in domeniul Concurentei. Suspiciunea este ca, prin intermediul UNSAR, avea loc un schimb de informatii comerciale sensibile: date comerciale recente privind vanzarile, tarifele, produsele vandute, clientii carora le-au fost vandute. Genul acesta de informatii, circuland intre concurenti, permite estimarea strategiei pe care o firma o va avea si, in felul acesta, companiile isi pot coordona comportamentul, reducand presiunea concurentiala, presiunea pe care o au ele de a oferi produse cat mai atractive si la preturi cat mai mici catre clientii lor', a mentionat Chiritoiu.

Acesta a subliniat ca sanctiunile se pot ridica la 10% din cifra de afaceri pe anul anterior. 'In cazul firmelor de asigurari, vorbim de maximum 10% de primele incasate de ele in anul anterior si minimum 0,5%', a precizat presedintele Consiliului Concurentei.

Acesta a adaugat ca, in ceea ce priveste Media Xprimm, se suspecteaza ca 'prin produsele care erau oferite de aceasta companie, nu cele date fara plata, ci cele vandute pe baza de abonament' se distribuiau 'aceste informatii sensibile, care permiteau coordonarea comportamentului pe piata'. 'Exista un mecanism prin care unii aflau mai devreme informatiile', a mai spus Chiritoiu.

'Durata medie a investigatiilor este de 1 an jumatate - doi, incepand din aceasta luna. Am ridicat o serie de documente. in cazul in care echipa de investigatie crede ca sunt dovezi suficiente, va avea loc o procedura numita audiere, care seamana cumva cu un proces. Toate companiile vor primi raportul pe investigatie, vor avea minim o luna la dispozitie ca sa il studieze, sa raspunda acuzatiilor aduse - dupa care vor veni in fata mea si a colegilor mei din plenul Consiliului Concurentei - si va avea loc o audiere. Dupa aceasta, urmeaza ca plenul, adica eu si colegii mei sa luam decizia daca ii sanctionam sau nu. Decizia noastra, evident, poate fi atacata ulterior in instanta, la Curtea de Apel Bucuresti si la inalta Curte de Justitie', a adaugat Chiritoiu.

UNSAR: Analiza Consiliului Concurentei va arata ca societatile de asigurare investigate nu au incalcat legislatia

Analiza care va fi realizata de Consiliul Concurentei pe piata asigurarilor va arata ca eventualele ingrijorari avute in vedere la deschiderea procedurii nu reprezinta o incalcare a regulilor de concurenta, sustin reprezentantii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), intr-un comunicat remis luni AGERPRES.

'UNSAR are incredere ca analiza ce va fi realizata de Consiliul Concurentei va arata ca eventualele ingrijorari avute in vedere la deschiderea procedurii nu reprezinta o incalcare a regulilor de concurenta. UNSAR va colabora cu toata disponibilitatea cu Consiliul Concurentei in vederea clarificarii si inlaturarii eventualelor ingrijorari care au stat la baza deschiderii acestei proceduri', a declarat, intr-un comunicat, directorul general al UNSAR, Florentina Almajanu.

Aceasta a precizat ca initierea unei investigatii 'este modalitatea prin care Consiliul Concurentei analizeaza situatii particulare in legatura cu care considera ca este nevoie de o explicatie aprofundata'.

'De asemenea, realizarea de inspectii inopinate este o etapa preliminara standard in actiunea Consiliului Concurentei, care are drept singur scop colectarea rapida de informatii. Deschiderea unei investigatii nu are nicio semnificatie in ceea ce priveste vinovatia vreunei parti sau rezultatul final al procedurii de investigatie', a mai spus Florentina Almajanu.

Potrivit acesteia, existenta unei incalcari a regulilor de concurenta poate fi constatata doar la finalul unei proceduri indelungate atat in fata autoritatii de concurenta, cat si in fata instantelor competente, daca este cazul. 'UNSAR sustine existenta unei concurente puternice si efective pe piata de asigurari din Romania, cu respectarea legislatiei aplicabile', a mai spus Florentina Almajanu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Consiliul Concurentei, catre Iohannis: Codul Silvic contine prevederi care contravin legislatiei in domeniul concurentei
Consiliul Concurentei, catre Iohannis: Codul Silvic contine prevederi care contravin legislatiei in domeniul concurentei

Consiliul Concurentei a transmis, pe 17 martie 2015, presedintelui Klaus Iohannis un punct de vedere cu privire la legea de modificare a Codului Silvic, trimisa la acel moment spre promulgare sefului statului.

Consiliul Concurentei a dat liber
Consiliul Concurentei a dat liber "turnatoriei online". Aranjamentele care pot fi denuntate acum direct pe site

Cei care au aflat de masluirea unor licitatii sunt invitati sa anunte autoritatile. Consiliul Concurentei a creat o platforma online, unde chiar si angajatii isi pot, sa zicem, "turna" sefii.

Ce se va intampla cu preturile in magazine.
Ce se va intampla cu preturile in magazine. "Instrumentul" care starneste indignarea retailerilor. "Va exista oricum"

Indiferent daca marile lanturi de retail vor sau nu, acest instrument de comparare va fi introdus, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, la conferinta Mediafax Talks about Competition.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.