Consiliul Concurentei a dat liber "turnatoriei online". Aranjamentele care pot fi denuntate acum direct pe site
Cei care au aflat de masluirea unor licitatii sunt invitati sa anunte autoritatile. Consiliul Concurentei a creat o platforma online, unde chiar si angajatii isi pot, sa zicem, "turna" sefii.
Nu sunt obligati sa-si divulge identitatea, iar mesajul se sterge automat dupa ce este citit. Deocamdata, denuntatorii nu sunt recompensati, dar Consiliul nu exclude sa faca acest lucru in viitor.
Platforma online a Avertizorilor, un soft de 5 mii de euro, este folosita si in Danemarca. Oricine poate sa o acceseze ca sa trimita un pont. De pilda, daca stiti ca mai multe companii s-au inteles sa tina la pret, si-au impartit zonele de influenta sau pur si simplu ati vazut acelasi pret la alimente in mai multe magazine, sunteti invitati sa informati autoritatile.
Sesizarea este complet anonima, dar ofera posibilitatea crearii unui cont pentru a citi raspunsurile. Sistemul nu memoreaza IP-ul calculatorului, iar sesizarile si raspunsurile nu se arhiveaza. Am creat o sesizare fictiva, iar reprezentantii Consiliului Concurentei au acceptat sa ne arate ce s-a intamplat cu ea. Functionarul citeste mesajul, isi noteaza datele si raspunde informatorului.
In momentul in care ii va raspunde, atat pontul, cat si raspunsul se vor sterge. Cu alte cuvinte, softul nu permite nimanui sa citeasca o informatie de doua ori.
"Inceputul este promitator, avem deja in doua luni peste 20 de sesizari, unele sunt mai documentate, altele sunt mai putin documentate", a spus Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Marile Retele Comerciale, dar si Asociatia Romana a Bancilor, atrag insa atentia asupra unor riscuri. "Sa nu fim nici manipulati, nici macar prin intermediul noilor instrumente de transparentizare", a spus Florin Danescu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
"In Statele Unite. Avem cartite implantate in diverse institutii", a spus Adrian Manolache, reprezentantul Asociatiei Marilor Retele Comerciale.
Platforma exista in mai multe tari din Europa. In Ungaria, cei care fac denunturi si nu-si ascund identitatea primesc un procent din amenda, dar nu mai mult de 50 de mii de euro. Consiliul Concurentei analizeaza o astfel de posibilitate si in Romania.