Surse: Guvernul Orban își va asuma răspunderea pe bugetul pe 2020. Data aleasă
Biroul Executiv al PNL se reuneşte, luni, şi ar urma să decidă forma sub care va fi adoptată Legea bugetului de stat pentru 2020 - asumarea răspunderii sau dezbatere parlamentară.
UPDATE: Conform unor surse liberale, premierul Orban a fost împuternicit de către biroul executiv al PNL (BEX) să adopte bugetul pe 2020 prin asumarea răspunderii. Data aleasă este 23 decembrie.
Senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru de finanțe, a atenționat, duminică, că dacă guvernul Orban își va asuma răspunderea pe buget și nu îl va dezbate în Parlament, PSD va ataca decizia la Curtea Constituțională.
"Constituţia spune că bugetul se depune la Parlament pentru aprobare. Aprobarea presupune dezbatere. Este corect ca toate comisiile de specialitate să discute, să aducă amendamente. Ăsta este rolul nostru de parlamentari. Să mă pot uita într-un buget şi să-mi dau seama dacă sunt prevăzute anumite sume", a declarat Teodorovici, duminică, într-o conferinţă de presă.
Gabriel Zetea, vicepreședinte în conducerea colectivă a PSD, a declarat, ulterior, că social-democrații vor depune o moțiune de cenzură împotriva cabinetului Ludovic Orban doar dacă executivul își va asuma răspunderea pe "lucruri neconstituționale", cum ar fi modificarea legislației electorale.
"Nu vom depune moţiuni de cenzură doar de dragul de a avea o moţiune de cenzură, vom face opoziţie doar dacă vor fi lucruri neconstituţionale pe care le vom constata. Vom depune moţiune de cenzură, de exemplu, doar dacă Guvernul va veni să îşi asume răspunderea pe modificarea legislaţiei electorale", a declarat el, conform Agerpres.
Premierul Ludovic Orban preciza, încă de săptămâna trecută, că decizia va fi luată luni.
Orban a spus că îşi doreşte ca bugetul să fie adoptat până la finalul anului şi, dacă constată că există riscul ca actul normativ să fie blocat în Parlament, va angaja răspunderea Guvernului, relatează News.ro.
Şedinţa liberalilor este programată la ora 14:00.
Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că până luni va decide forma în care va fi adoptat bugetul pentru anul 2020, fiind luate în calcul procedura parlamentară sau asumarea răspunderii. Orban afirmă că, în oricare dintre situaţii, orice amendament benefic va fi admis.
Întrebat dacă va angaja răspunderea Guvernului pentru Legea bugetului Orban a spus: ”Obiectivul nostru este de a reuşi adoptarea bugetului de stat şi a Legii asigurărlor sociale până în 31 decembrie. Dacă constatăm că este posibil să atingem acest obiectiv prin dezaterea obişnuită în Parlament, vom apela la dezbatere”.
Orban a precizat că orice amendament adus Legii bugetului şi care este oportun va fi admis, indiferent de modul în care se a adopta legea.
Întrebat când va decide forma în care va fi adoptat bugetul, Orban a anunţat că ”până luni”.
Planul lui Orban pentru buget
Guvernul mizează anul viitor pe o creştere a veniturilor cu aproape 10%, asemănătoare cu cea din acest an, şi a cheltuielilor cu doar 7,1%, la jumătate faţă de ultimii doi ani, în timp ce economia este aşteptată să crească cu 4,1%, potrivit strategiei fiscal bugetare publicate de Ministerul Finanţelor.
Bugetul pe 2020 va avea cheltuieli totale de 399,2 miliarde de lei şi venituri aşteptate de 358,6 miliarde de lei.
Astfel, veniturile cresc cu 9,8% (10,6% în 2019), iar cheltuielile cu 7,1%, faţă de circa 15-16% în 2019 şi 2018.
În plus, deficitul scade cu circa 5,5 miliarde de lei faţă de 2019, dar se menţine la un nivel de peste 3%, impus prin Tratatul de Maastricht.
”Planificarea bugetară pe anul 2020 şi estimările pe perioada 2021-2022 stabilesc deficitul bugetar ESA în anul 2020 la 3,58% din PIB, urmând ca acesta sa ajungă în anul 2022 la 2,77% din PIB, respectiv o reducere de 0,81 puncte procentuale faţă de anul 2020, încadrandu-se în 2022 în prevederile regulamentelor europene”, se arată în document.
Totodată, cheltuielile de personal, care au pus presiune semnificativă pe buget în ultimii doi ani, îşi reduc dinamica, cu un plus de doar 7,2% faţă de 2019, după creşteri de 19%, respectiv 24% în ultimii doi ani.
Cheltuielile cu asistenţa socială vor creşte cu 14,5% în 2020, la 131,1 miliarde de lei, şi vor reprezenta circa o treime din cheltuielile totale.
În septembrie 2020, Guvernul va mări punctul de pensie cu 40%, un avans care va pune presiune pe buget.