Salariile demnitarilor, înghețate, iar partidele primesc mai puțini bani. Ultimele calcule ale lui Orban pentru buget

Ultima actualizare: 15-12-2019 20:35

Salariile demnitarilor vor fi înghețate, iar partidele vor primi mai puțini bani de la stat, anunță premierul Ludovic Orban, care pune la punct ultimele calcule pentru buget.

Și, pentru că se teme că PSD, având majoritate parlamentară, va îngreuna adoptarea bugetului de stat, șeful Executivului ia în calcul să-și angajeze răspunderea pentru această lege.

În replică, PSD avertizează că, dacă Ludovic Orbanu nu va trimite bugetul pentru dezbatere și adoptare în Parlament, îl va atacă la Curtea Constituțională.

Legea pensiilor și majorarea salariilor, cheltuieli suplimentare față de anul acesta, îi dau dureri de cap premierului, care spune că, din cauza lor, deficitul bugetar va fi de 3,6%, adică peste angajamentele europene.

Ca atare, Ludovic Orban anunță o serie de măsuri prin care veniturile la buget să crească, printre care înghețarea salariilor demnitarilor, reducerea subvențiilor pentru partidele politice, menținerea nivelului actual al voucherelor de vacanță și alocarea sporului pentru condiții grele de muncă nu în procent din salariul brut, ci în cuantum egal.

„Greaua moștenire” este, însă, una artificială, susțin social-democrații. Fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, spune că guvernul PNL a supraestimat veniturile și a prevăzut cheltuieli mai mici decât cele reale. Semn că vor urma măsuri de austeritate, susține el.

Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe: „Putem spune că Guvernul Orban introduce o nouă noțiune, aceea de MCV bugetar. Se va trece la măsuri de austeritate, adică la tăieri de venituri, concedieri și alte astfel de măsuri”.

Chiar și așa, cei de la PSD spun că nu vor depune moțiune de cenzură, deși Constituția le da această posibilitate, în termen de trei zile de la angajarea răspunderii. Vor să meargă, însă, cu bugetul la Curtea Constituțională, spunând că dezbaterea parlamentară este esențială pentru legea care stabilește cum se împart banii anul viitor.

Premierul Ludovic Orban a spus că bugetul pentru 2020 va fi adoptat până la finalul anului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO