"Inimile noastre sangereaza". Anuntul premierului Berlusconi ca taie salariile italienilor
Italia ia masuri dure pentru a nu deveni urmatoarea victima a datoriilor din zona Euro. Guvernul baga mana adanc in buzunarele oamenilor, cu ajutorul unui plan de austeritate in valoare de peste 45 de miliarde de euro, pentru urmatorii 2 ani.
Pachetul de masuri anti-criza de 45,5 miliarde de euro pentru urmatorii doi ani, prevede reduceri bugetare draconice si majorari de impozite. Premierul Berlusconi a tinut sa-si asigure compatriotii ca nu a uitat promisiunile din campania electorala, dar... n-a avut incotro.
"Inimile noastre singereaza. Guvernul s-a laudat ca nu va baga mina in buzunarele italienilor- si aici ma citez chiar pe mine- insa situatia s-a schimbat in toata lumea", a declarat Silvio Berlusconi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe scurt, 50.000 de slujbe din sectorul bugetar vor disparea. Angajatii care isi vor pastra locul de munca vor lucra mai mult, pentru ca sarbatorile care cad in mijlocul saptaminii vor fi celebrate duminica. O axa de solidaritate nou introdusa va creste impozitul pe venit - cu 5% pentru cei care cistiga peste 90 de mii de euro pe an si cu 10% pentru venituri anuale de peste 150.000 de euro.
Cu siguranta, planul adoptat de guvernul Italiei transmite un semnal pozitiv extrem de important pentru piete. Masurile erau absolut necesare, daca ne gindim ca de 10 ani, rata de crestere a economiei italiene a ramas de aproximativ un procent pe an, iar tara are printre cele mai mari datorii publice din lume, de aproximativ 120% din PIB. Pentru a evita o criza a datoriilor, Banca Centrala Europeana a cumparat obligatiuni ale Italiei si Spaniei, la inceputul saptaminii.