ING: România stă cel mai prost din regiune, în cazul unei crize în UE. BNR va deprecia leul controlat
Dacă perspectivele economice se înrăutățesc, România ar fi plasată cel mai prost în regiune, ca urmare a poziției fiscale proaste dar și a dependenței comerciale față de Germania, arată un raport ING.
Economiile din Europa Centrală și de Est au rezistat relativ bine la stagnarea producției din Germania, dar dacă perspectivele se înrăutățesc, România ar fi plasată cel mai prost în regiune, pentru a face față unei încetiniri semnificative sau a unei contracții în mediul extern, ca urmare a poziției fiscale proaste, arată raportul ING, citat de Profit.ro.
Zone euro încetinește la nivel economic, mai ales ca urmare a plasării Germaniei la limita recesiunii, după o contracție importantă în industrie, unde scăderea sectorului auto are prim planul.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Germania este principalul partener extern al României, cu o pondere de 23% în exporturi și 21% din importuri, o integrare în lanțul de producție continental care a crescut după aderarea la Uniunea Europeană în 2007.
“Așa cum istoria a arătat, economia României tinde să crească peste medie atunci când contextul extern este favorabil, dar și să se contracte atunci când lucrurile devin negative. Este urmarea politicilor pro-ciclice. Rezultatul funcției de răspuns la impuls a arătat o mai mare sensibilitate la industria germană. Acest lucru ar putea fi explicat prin dimensiunea, intensitatea muncii și poziția periferică pe lanțul valoric german al exportatorilor români”, arată raportul ING.
Pentru rezolvarea poziției fiscale, ING vede două soluții: creșterea taxelor sau creșterea colectării, cu amendamentul că prima soluție are costuri din punct de vedere politic, iar a doua – aducerea la buget a taxelor pe valoare adăugată necolectate de peste o treime din valoarea estimată – necesită timp.
Totodată, politica monetară este limitată de inflația peste țintă și de deficitul extern ridicat, deși Banca Națională a României are o dobândă cheie la un nivel ridicat în context regional.
În privința cursului, ING consideră că leul este supraevaluat, având în vedere că diferențialul de inflație din ultimii ani comparativ cu regiunea și zona euro ar fi reclamat un curs mai slab. La nivelul curent, leul frânează exporturile, dar BNR nu va da drumul cursului decât controlat, având în vedere că o creștere bruscă ar ridica și anticipațiile inflaționiste.
Citiți continuarea pe www.profit.ro.