În ajunul rectificării bugetare, primarii de orașe cer să fie salvaţi de la faliment
"Situaţia falimentară a oraşelor din România trebuie să fie subiect de maximă prioritate pentru Executivul care va guverna România, imediat după moţiunea de cenzură de joi, 10 octombrie", se arată un comunicat al Asociaţiei Oraşelor din România (AOR).
Consiliul Director al Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), reunit la Sânnicolau Mare, în judeţul Timiş, în perioada 7-8 octombrie, atenţionează asupra "situaţiei falimentare a oraşelor" şi propune o nouă rectificare bugetară prin care să fie suplimentate sumele alocate administraţiilor locale, relatează Agerpres.
AOR propune mai multe măsuri pentru "ieşirea din criză" a administraţiilor locale de oraşe, respectiv: în procesul de rectificare a bugetului de stat nu pot fi diminuate sumele alocate prin legea bugetului de stat pe 2019 pentru nicio unitate administrativ-teritorială, principiul fiind acordarea unor sume suplimentare.
Apelul AOR vine cu doar două zile înainte de rectificarea bugetară ce va avea loc vineri, 11 octombrie.
La finele lunii august, unitățile administrativ-teritoriale din România (comune, orașe, municipii) aveau în total un excedent bugetar de 2 miliarde de lei, respectiv, au înregistrat venituri totale de 51,1 miliarde lei și au cheltuit 49 de miliarde de lei, conform datelor oficiale publicate de Finanțe.
În 2018, veniturile totale de ale orașelor din România au fost de 4,14 miliarde de lei, dintre care 2,4 miliarde de lei au reprezentat venituri proprii. În același timp, cheltuielile s-au ridicat la 4,2 miliarde de lei, diferența fiind asigurată în principal de la bugetul de stat.
Solicitările edililor
Potrivit AOR, oraşelor trebuie să li se aloce sumele care au reprezentat venituri realizate anul trecut, dar care nu s-au mai realizat în anul 2019.
De asemenea, este necesară alocarea de sume suplimentare pentru cele 45 de oraşe care nu au avut asigurat un buget minim de funcţionare de 1.000 lei/locuitor/an, nivel prevăzut prin Legea 50/2019 privind bugetul de stat pe anul 2019 oricăreia dintre comune.
Printre propunerile AOR se numără şi alocarea către toate unităţile administrativ-teritoriale a sumelor nerepartizate, reprezentând diferenţa dintre nivelul de 60% şi cel de 41,75% din cotele din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat pe anul 2019, pentru lunile ianuarie, februarie şi martie.