Indicele ROBOR la 3 luni a crescut din nou. Cu cât vom plăti mai mult la rate
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se actualizează dobânzile la creditele în lei, îşi continuă creşterea neîntreruptă care durează deja de 3 săptămâni.
Luni, ROBOR a urcat la 1,71% pe an, cu 8 procente peste nivelul de vineri. Faţă de lunea trecută, indicele a urcat cu 54%, ceea ce înseamnă o creştere absolută de 0,6 procente.
Analiştii spun că această creştere a dobânzilor la lei este preţul pentru stabilitatea cursului valutar, care în ultimele săptămâni este cu doar un ban sub pragul de 4 lei şi 60 de bani pentru un euro.
Rata lunară a unui credit ipotecar care anul trecut era de 910 lei a urcat miercurea trecută la 980 de lei, iar luni, la 1037 de lei. Premierul Tudose a răbufnit încă de vineri la întâlnirea liderilor PSD de la Suceviţa.
Mihai Tudose, prim-ministru: "Cred că colegii noştri de la Banca Naţională au fost un pic plecaţi de-acasă, fiindcă acesta era rolul Băncii Naţionale, să aibă grijă să nu crească şi să nu lase nişte actori să se joace pe această temă."
Opoziţia spune însă că PSD foloseşte creşterea ROBOR ca pretext împotriva lui Mugur Isărescu.
Florin Cîțu, PNL: "Avem PSD-ul care a găsit momentul prielnioc de a ataca Banca Naţională şi de a-l schimba pe guvernator. La Suceviţa, s-a luat decizia de a-l înlătura pe Guvernator. Premierul Tudose, chemându-l pe guvernator la ordine între ghilimele, încalcă codul de conduită şi nu ştie că Banca Naţională răspunde Parlamentului şi nu Guvernului."
Luni însă, şeful PSD a părut să dorească mai degrabă negocieri decât un război cu BNR.
Liviu Dragnea: "După părerea mea trebuie să aibă loc o discuţie, poate să aibă loc o discuţie în care să participăm şi noi, cu conducerea BNR, pentru că este un subiect important şi cred că trebuie să aibă loc această discuţie. Eu cred că o relaţie corectă cu sistemul bancar, corectă şi accentuez asta, este benefică şi o relaţie corectă şi cu Banca Naţională, dar trebuie să fie corectă în ambele sensuri."
Banca Naţională nu a vrut să comenteze despre aceste dispute, deoarece marți guvernatorul Isărescu va anunţă deciziile de politică monetară ale BNR.
Analiştii spun că dobânzile cresc pentru că pe piaţă bancară sunt mai puţini lei. BNR a intervenit pentru a apară cursul, iar Guvernul s-a împrumutat enorm pentru a finanţa deficitul bugetar.
Ciprian Dascălu, economist şef ING Bank: "Acest lucru practic a dus, prin emisiunea de obligaţiuni, la restrângerea lichidităţii din piaţă. Pe de altă parte, pentru a menţine cursul de schimb sub nivelul de 4,60 prin vânzarea de Euro de către Banca Naţională, această a retras practic lichidităţile de lei de pe piaţă."
Cursul valutar a scăzut luni sub 4 lei şi 59 de bani pentru prima dată după o luna şi jumătate.