Bursele au ochii rosii dupa doua zile de scaderi. Un gram de aur a ajuns 178 de lei
De doua zile bursele internationale se vad iarasi, in rosu. Cotatiile au intrat pe minus, pe fondul temerilor ca Statele Unite, dar si tarile din zona euro sunt pe buza unei noi prapastii.
UPDATE:
19:00 Sinteza zilei:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ce zi de pomina! Oriunde privim, cifrele, datele, statisticile pur si simplu nu sunt bune si chiar se inrautatesc. Economia SUA incetineste, a Germaniei incetineste si ea, Franta stagneaza de-a dreptul. Numarul somerilor creste, deficitele raman mari. Numele jocului e austeritate. Adevaratele solutii apartin politicienilor. Dezacordurile lor sunt cele care stranesc panica.
Unii striga: "Lansati un nou pachet de stimulare a economiei inainte sa ne prabusim"! Altii pledeaza pentru austeritate. Sincer sa fiu, cand toate incetinesc nici nu prea conteaza daca intram intr-o recesiune tehnica ori pur si simplu incremenim intr-o crestere meschina. Pentru noi doi tot ingrozitor va fi", spune Richard Quest de la CNN.
Metaforic vorbind de la Tokio si pana la New York sau Milano, bursele pur si simplu au sangerat ieri.
Potrivit "The Wall Street Journal" trezoreria americana pune la indoiala capacitatea bancilor europene de a se refinanta. La calmarea temerilor n-au ajutat deloc nici indicatorii economici descurajanti din SUA, referitori la inflatie si cresterea somajului.
Sa nu uitam ca traim intr-o lume globalizata, in care orice sincopa dintr-o tara care conteaza este resimtita de toti. Daca cei mari o duc rau, nici cei mici nu sunt la adapost. Intra aici si Romania.
In asemenea vremuri atat de tulburi, iata cateva ponturi nepretuite. Este adevarat ca ii vizeaza mai mult pe occidentali. Romanul simplu face putine investitii daca nu deloc.
17:20 Bursa de la Bucuresti si-a temperat usor corectiile de la inceputul sesiunii si a inchis in coborare cu 2,37%, intr-o piata in care jucatorii au urmarit linia burselor externe, care au continuat sa scada puternic vineri, din cauza ingrijorarilor privind intrarea in recesiune a marilor economii.
Investitorii au inceput inca de la deschidere sa introduca ordine de vanzare la preturi vizibil sub ultimele cotatii de joi, reactionand la corectiile puternice de pe bursele americane, inregistrate din cauza amplificarii temerilor privind o noua recesiune la nivel mondial.
11:40 Actiunile bancilor europene continua sa scada puternic si vineri, dupa declinul de joi, din cauza temerilor privind incetinirea economiei globale si a dificultatilor de finantare pentru unele institutii de credit din Europa.
Unele dintre actiunile care au inregistrat joi cele mai mari scaderi si-au revenit usor in deschiderea sedintei de vineri, insa au trecut rapid pe scadere.
La aproximativ o ora de la deschiderea burselor, indicii FTSE 100 britanic se afla in scadere cu 2,4%, DAX german cu 3,1%, iar CAC 40 francez cu 3,4%.
Bancile britanice au fost printre cele mai puternic lovite. Barclays a scazut cu 6,2%, Lloyds cu 5,7%, iar Royal Bank of Scotland cu 3,7%. In Franta, Societe Generale, care a pierdut 12% joi, se afla in declin cu 2%, iar BNP Paribas cu 3,4%.
Pe bursa din Italia, Intesa Sanpaolo a coborat cu 4,2%. Bancile italiene au fost afectate in ultima perioada de temerile legate de indatorarea foarte ridicata a statului.
Titlurile UniCredit au fost suspendate dupa ce au inregistrat scaderea maxima permisa de piata italiana.
Liderii politici nu ajung la o solutie pentru criza din zona euro asa ca bursele resimt asta si deschid din nou in scadere.
11:00 Bursa de Valori Bucuresti scade cu 3,1% la deschiderea sedintei de vineri, influentata de corectiile de pe bursele externe, din cauza amplificarii temerilor privind o noua recesiune la nivel mondial, insa jucatorii actionau prudent, astfel ca lichiditatea era de 2,6 milioane lei.
Dupa primele 20 de minute, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in coborare cu 2,68%, iar titlurile celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 4,33% sub nivelul de joi.
Valoarea totala a tranzactiilor era de 2,6 milioane lei (624.000 de euro), in crestere fata de rulajul de la deschiderea sesiunii de joi, de 1,5 milioane lei (361.000 euro).
Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni 1,2 milioane de lei. Cea mai recenta tranzactie a fost realizata la 0,4399 lei, pret in scadere cu 4,33%.
10:00 Pe bursele europene, indicele FTSEurofirst 300, care include cele mai importante companii europene, se afla in scadere cu 1,3%, dupa ce joi a pierdut 4,8%, cel mai mare declin zilnic din martie 2009.
Scaderile de joi au fost cauzate de date sub asteptari privind economia americana si de ingrijorarea ca bancile europene se confrunta cu dificultati de finantare pe termen scurt.
"Piata ia in calcul o recesiune, dar cred ca greseste. Unele actiuni au scazut la niveluri ridicole. A existat o panica legata de bancile europene. Guvernele europene garanteaza bancile din Europa, dar daca statele nu sunt stabile, atunci nici bancile nu au o situatia sigura", a spus Lothar Mentel, director pentru investitii la compania Octopus Investments, care administreaza active de patru miliarde de dolari.
Actiunile companiilor petroliere au scazut, urmand cotatia petrolului, care a avut, de asemenea, o evolutie negativa. BP si Total au coborat cu 1,7%, respectiv 1%. Actiunile Autonomy Corp au urcat cu 76%, dupa ce Hewlett-Packard a anuntat ca va cumpara compania pentru pana la 11,7 miliarde de dolari.
09:00 Bursele din Asia au inchis si ele in scadere, cu indicele pietei din Corea de Sud in declin cu 5%.
Cotatia aurului a urcat pe pietele spot la un maxim de 1.844,55 dolari pe uncie, dupa care a coborat usor la 1.840,94 dolari.
Evolutia de vineri poate asigura aurului o crestere saptamanala de 5,6%, al saptelea avans saptamanal consecutiv.
Pretul petrolului a scazut, iar cel al titlurilor Trezoreriei SUA a urcat, investitorii cautand refugiu in active considerate mai sigure.