Bursele sunt tot pe rosu, dupa ce "doctorii" Sarkozy si Merkel au prescris tratamentul pentru criza
Bursele europene sunt tot pe minus, semn ca investitorii sunt dezamagiti de rezultatele summitului franco-german de marti.
Nicolas Sarkozy si Angela Merkel au propus remediile lor pentru iesirea din criza.
Au vorbit despre "un guvern economic al Zonei euro", "taxarea tranzactiilor" si "reguli de aur pentru echilibru bugetar". Insa, dupa cum se vede, n-au fost prea convingatori.
Nicolas Sarkozy, pesedintele Frantei a declarat ca "prima propunere este crearea in interiorul Zonei euro a unui veritabil guvern economic" alcatuit de sefii de state si de guverne din tarile care folosesc moneda euro. Acestia ar urma sa se intalneasca de cel putin doua ori pe an, sub conducerea actualului presedinte permanent al Uniunii Europene, Herman van Rompuy.
"Apoi, vrem ca cei 17 membri ai Uniunii Europene sa adopte, inainte sau in timpul verii viitoare 17 "reguli de aur", a mai spus Sarkozy. Adica introducerea in constitutiile nationale a unor prevederi ferme in privinta mentinerii echilibrului bugetar.
Cancelarul german Angela Merkel a spus la randul ei ca "propunerile noastre vizeaza readucerea increderii pe pietele financiare prin actiunile noastre".
Insa par sa lipseasca in continuare solutiile clare. "Intalnirea de la Elysee n-a adus mare lucru, ca sa nu spunem nimic" - comenta un analist. Cel putin in privinta urgentei - calmarea temerilor de la burse provocate de starea economiei globale si criza datoriilor de stat.
"Nu aduce stabilitate financiara in Europa. Problemele care au aparut in Zona euro nu au fost cauzate de politica bugetara, ci de politica monetara din cauza faptului ca este foarte dificil sa avem o singura politica monetara pentru intreaga Zona euro," explica Pieter Cleppe, analist "Open Europe".
In privinat unui alt posibil remediu pentru iesirea din criza, editorul economic de la Sky News, Ed Conway sustine: "Cand au fost intrebati daca se vor institui euro-obligatiunile - despre care se vorbeste atat, si sunt considerate singura solutie rationala a crizei - au raspuns ca aceasta chestiune nu va fi prea curand pe agenda."