In 10 ani de apartenenta la UE, Romania a castigat 23 de miliarde de euro. Cati bani a pierdut insa in primii 7 ani
In primii 7 ani in care a fost membru al Uniunii Europene, Romania a pierdut doua miliarde de euro din cele 19 miliarde oferite de Uniune, din fonduri structurale si de coeziune.
Si asta pentru ca nu am stiut sa facem proiecte suficient de bune si mai ales sa le terminam la timp. Totusi, cei 10 ani de apartenenta la Uniune au insemnat pentru Romania un "castig curat" de 23 de miliarde de euro.
Comisarul european Corina Cretu a discutat joi cu premierul Grindeanu despre ce trebuie facut pentru ca pe exercitiul financiar european 2014-2020 sa nu se repete greselile din perioada 2007-2013. Dupa mai bine de 3 ani de la incheierea exercitiului, Romania inca trimite facturi la Bruxelles.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Corina Cretu, comisar european pentru Politica Regionala: "Mai primim facturi pana la sfarsitul lunii martie. Estimarea noastra este ca din pacate se vor pierde 2 miliarde de euro din 19, absorbtia va fi undeva la 90,6. Vestea buna este ca 17 miliarde s-au investit in economia Romaniei."
Datele arata ca din cele 5 mari programe operationale, cea mai buna absorbtie, de 95%, o avem la cresterea competitivitatii economice, program destinat companiilor private. Absorbtie de peste 90% avem la programul regional destinat autoritatilor locale si la cel de mediu. Cea mai slaba absorbtie este la programul Transport.
Corina Cretu: "Domeniul transporturilor a fost putin intarziat, doar 124 de km de autostrada, dar totusi 900 de km de drumuri nationale. S-au facut pe fonduri europene scoli, spitale, renovari."
Fondurilor structurale de 17 miliarde de euro li se adauga 8 miliarde de euro pentru subventiile agricole. Este adevarat ca tara noastra plateste la randul sau o contributie anuala la bugetul Uniunii de aproximativ 1,5 miliarde de euro.
In cei 10 ani de la data aderarii am platit aproape 14 miliarde de euro dar am primit 37. Adica un castig net de peste 23 de miliarde de euro.