Guvernul vrea să ia 5 miliarde EURO din fonduri UE în 2017. În primăvară, rata era ZERO

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Joi 07 Septembrie 2017 19:18
Categorie: Financiar

România atrage fonduri europene cu greu. Abia în iulie au intrat primii bani, după ce am pierdut jumătate de an cu acreditarea celor se ocupă de proceduri.

Primele care au încasat banii au fost firmele mici, în timp ce marile proiecte de infrastructură avansează cu viteză melcului. Guvernul este însă optimist că va reuşi să recupereze timpul pierdut pe final de an, mai ales că a primit şi o veste bună: Institutul Cantacuzino va primi finanţare europeană pentru modernizare.

Sosită într-o vizită oficială în România, comisarul european Corina Creţu spune că este mai optimistă decât în primăvară. La momentul acela, gradul de atragere pentru fondurile europene era aproape de zero din cele 23 de miliarde de euro pe care ţara noastră le are la dispoziţie în perioada 2014-2020.

Corina Crețu, comisarul european pentru politică regională: "Banii europeni au început să vină în România, nu mai vorbim de rata de absorbţie zero. Peste vară, Comisia a rambursat deja 95 de milioane pentru inițiativa pentru IMM-uri şi pentru asistenţă tehnică şi mai avem în analiză plata a peste 350 de milioane de euro care urmează a fi plătite cât mai curând posibil".

Banii ar urma să finanţeze proiecte de apă, canalizare, porţiuni de drumuri naţionale, ori căi ferate. Dar pentru că autorităţile române s-au mişcat atât de greu la început de an, oficialii de la Bruxelles se întreabă dacă ţară noastra va reuşi să-şi atingă obiectivele.

La Bucureşti, Guvernul şi-a fixat o ţintă clară: vrea ca până la finele anului să între în România peste 5 miliarde de euro din fonduri europene. Numai că, de la Bruxelles vin deja semne de îngrijorare: oficialii de acolo sunt nemulţumiţi de ritmul în care evoluează proiecte din domenii-cheie, precum infrastructură, transporturi şi achiziţii publice.

Premierul recunoaşte că e nevoie de mai multe ''viteză'' în atragerea banilor europeni după un start foarte greoi. Mai ales că, anul acesta, România a plătit deja peste 700 de milioane de euro la bugetul Uniunii Europene.

Mihai Tudose, premierul României: ''E bine că ne ducem în direcţia cea bună, dar suntem nemulţumiţi amândoi de viteză cu care ne deplasăm. Am primit un ajutor nesperat din partea Comisiei pentru Institutul Cantacuzino. Rămâne de mutat în zona militară, dar şi cu o finanţare de la Uniunea Europeană".

Dacă planul se concretizează, atunci Institutul Cantacuzino din Bucureşti ar putea primi 100 de milioane de euro pentru dotare de vârf.

Investiție de 1 milion de euro, lăsată să zacă în ruină
Investiție de 1 milion de euro, lăsată să zacă în ruină
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
Bon fiscal, loteria bonurilor
Loteria Bonurilor 18 noiembrie 2018. Bonurile câștigătoare pe luna octombrie
Soluția firmelor pentru lipsa de personal: roboți sau angajați instruiți de la zero
Ce rating a primit România, după ultimele măsuri ale Guvernului. Deficitul va continua să crească
Ce spun angajatorii străini despre IT-iștii români: "Toată lumea vrea să-i angajeze"
“Tu ești viitorul!” Metoda investigației sau cum să înveți fizică întrebându-te la ce-ți folosește
BCE evaluează băncile din Bulgaria. Țara vecină, gata să adopte euro
Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Decizie radicală la KFC, Pizza Hut şi Taco Bell din România. Ce schimbă din 2019
Chiriile din Alba Iulia au urcat la cifre astronomice odată cu apropierea Zilei Naționale
“Tu ești viitorul!” Întâlnire cu “creatorii” de roboți, tinerii care îndrăznesc să creadă că vor schimba lumea
Black Friday la Blue Air și Wizz Air. Cu cât sunt reduse prețurile la biletele de avion
Dobânzi mai mici și garanții de stat pentru credite. Ce propune Consiliul Concurenței