Guvernul vrea să ia 5 miliarde EURO din fonduri UE în 2017. În primăvară, rata era ZERO

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Joi 07 Septembrie 2017 19:18
Categorie: Financiar

România atrage fonduri europene cu greu. Abia în iulie au intrat primii bani, după ce am pierdut jumătate de an cu acreditarea celor se ocupă de proceduri.

Primele care au încasat banii au fost firmele mici, în timp ce marile proiecte de infrastructură avansează cu viteză melcului. Guvernul este însă optimist că va reuşi să recupereze timpul pierdut pe final de an, mai ales că a primit şi o veste bună: Institutul Cantacuzino va primi finanţare europeană pentru modernizare.

Sosită într-o vizită oficială în România, comisarul european Corina Creţu spune că este mai optimistă decât în primăvară. La momentul acela, gradul de atragere pentru fondurile europene era aproape de zero din cele 23 de miliarde de euro pe care ţara noastră le are la dispoziţie în perioada 2014-2020.

Corina Crețu, comisarul european pentru politică regională: "Banii europeni au început să vină în România, nu mai vorbim de rata de absorbţie zero. Peste vară, Comisia a rambursat deja 95 de milioane pentru inițiativa pentru IMM-uri şi pentru asistenţă tehnică şi mai avem în analiză plata a peste 350 de milioane de euro care urmează a fi plătite cât mai curând posibil".

Banii ar urma să finanţeze proiecte de apă, canalizare, porţiuni de drumuri naţionale, ori căi ferate. Dar pentru că autorităţile române s-au mişcat atât de greu la început de an, oficialii de la Bruxelles se întreabă dacă ţară noastra va reuşi să-şi atingă obiectivele.

La Bucureşti, Guvernul şi-a fixat o ţintă clară: vrea ca până la finele anului să între în România peste 5 miliarde de euro din fonduri europene. Numai că, de la Bruxelles vin deja semne de îngrijorare: oficialii de acolo sunt nemulţumiţi de ritmul în care evoluează proiecte din domenii-cheie, precum infrastructură, transporturi şi achiziţii publice.

Premierul recunoaşte că e nevoie de mai multe ''viteză'' în atragerea banilor europeni după un start foarte greoi. Mai ales că, anul acesta, România a plătit deja peste 700 de milioane de euro la bugetul Uniunii Europene.

Mihai Tudose, premierul României: ''E bine că ne ducem în direcţia cea bună, dar suntem nemulţumiţi amândoi de viteză cu care ne deplasăm. Am primit un ajutor nesperat din partea Comisiei pentru Institutul Cantacuzino. Rămâne de mutat în zona militară, dar şi cu o finanţare de la Uniunea Europeană".

Dacă planul se concretizează, atunci Institutul Cantacuzino din Bucureşti ar putea primi 100 de milioane de euro pentru dotare de vârf.

Investiție de 1 milion de euro, lăsată să zacă în ruină
Investiție de 1 milion de euro, lăsată să zacă în ruină
VIDEO PROTVPLUS.RO
curs valutar
Euro se apropie de maximul istoric din ianuarie. La cât a ajuns cursul
ROBOR la 3 luni a crescut la 3,25%, cel mai mare nivel din ultimele 3 luni
Scandal în coaliţie pe OUG 114. Dragnea se opune modificării, Dăncilă vrea "flexibilitate"
Țara din UE care angajează 1,5 milioane persoane. Joburi vacante în toate industriile
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,19%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni
Firmă din Vaslui cu 766 de milioane de angajaţi, prima la Start-up Nation. Ce e pe locul 2
Mugur Isarescu
BNR a cerut Guvernului abrogarea OUG 114. Ședintă cu scântei între Isărescu și Teodorovici
Europenii care se microcipează în masă. Tehnologia SF folosită tot mai des într-o țară UE
Trucul ”orașului ascuns”. De ce a dat Lufthansa în judecată un călător
Studiu. Românii nu au scăpat de mirajul telefoanelor și al televizoarelor smart
Afaceri cu lemnul rămas la ocoalele silvice. Decorațiunea care se vinde cu 500 de euro
România are livezi, dar nu are recolte. Nu știm să lucrăm cu specialiști