Pretul unei polite RCA s-ar putea modifica din nou. Formula de calcul pentru polita unui sofer cu evenimente rutiere

18-05-2016 13:40

RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ia in considerare introducerea unei noi formule de calculare a primelor asigurarilor de raspundere civila auto RCA, in functie si de istoricul soferului, care sa tina cont de sanctiunile din Codul rutier.

Si asta pentru ca toate aceste evenimente inregistrate de sofer reprezinta riscuri suplimentare, potrivit vicepresedintelui ASF pentru sectorul asigurarilor, Marius Vorniceanu, prezent la Forumul International de Asigurari-Reasigurari FIAR 2016.

Aplicarea acestei schimbari ar conduce la tarife mai mari RCA pentru soferii care incalca regulile in trafic. Sistemul bonus/malus poate lua in calcul istoricul soferului, nu numai combinatia sofer - vehicul.

Informatiile privind istoricul soferului sunt cele aflate in baza de date cu asigurarile obligatorii RCA incheiate pe teritoriul Romaniei - CEDAM.

Aceasta reglementare ar asigura o acuratete mult mai mare in cuantificarea riscului, dar implica schimbari semnificative in CEDAM, inclusiv necesitatea obtinerii si centralizarii de informatii suplimentare privind istoricul soferului.

Potrivit oficialului ASF, bazele de date actuale nu sunt suficiente, pentru aplicarea unui sistem bazat inclusiv pe evaluarea soferului fiind nevoie de o mai mare transparenta din partea firmelor de asigurari.

"Cei care au cazier cu foarte multe evenimente vor plati mai mult. Cei care sunt ok, vor beneficia de tarife reduse, in schimb ceilalti vor fi sanctionati. Ar avea de castigat si societatea si firmele de asigurari", a declarat vicepresedintele ASF.

Un proiect de lege privind RCA se afla in discutii in Parlamentul Romaniei, printre elementele de noutate figurand decontarea directa, posibilitatea suspendarii politei pe perioada neutilizarii vehiculului, posibilitatea incheierii politei si pe perioade mai mici - de o luna sau trei luni, posibilitatea platii in rate a politei RCA, clasa bonus/malus poate lua in calcul istoricul soferului, posibilitatea utilizarii tehnologiilor telematice, despagubiri pentru vatamari corporale pe baza unor tabele cu puncte traumatice.

Sursa: Agerpres

Tags: rca, tarife, calcul,


VIDEO PROTVPLUS.RO