Guvernul renunță brusc la facilitățile pentru PFA, profesii liberale și alte activități independente
Guvernul a renunțat brusc, neanunțat, la una dintre măsurile importante care trebuia introdusă în Codul Fiscal, modificat săptămâna trecută.
Executivul a decis astfel, conform informațiilor furnizate Profit.ro, să schimbe nu o măsură din categoria celor contestate de mediul de afaceri și sindicate, ci o facilitate destinată PFA-urilor, profesiilor liberale și altor activități independente.
Astfel, forma publicată în Monitorul Oficial a proiectului care schimbă Codul Fiscal nu mai include regula care stabilea că, de la începutul anului următor, un salariat care ar fi obținut și venituri din activități independente nu ar mai fi plătit contribuții la asigurări de sănătate (CASS) și pensie (CAS) și CASS pentru acestea din urmă, atenționează consultantul fiscal Cornel Grama într-un material transmis Profit.ro.
În consecință aceste persoane vor continua să achite anul următor contribuția la CAS (care de la 1 ianuarie se va situa la 25%), la un venit ales care nu poate fi însă mai mic decât salariul de bază minim brut, iar pe cea la CASS (de 10% de la 1 ianuarie), la nivelul salariului minim, chiar dacă sunt în paralel și salariați și achită contribuții și pentru salariu.
Astfel, în forma publicată în Monitorul Oficial, persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente, profesii liberale, PFA, drepturi de proprietate intelectuală NU MAI SUNT SCUTITE de plata contribuțiilor la CAS și CASS dacă au și venituri din salarii, deși în NOTA DE FUNDAMENTARE a proiectului de modificare a Codului Fiscal erau scutite.
Prin urmare, vor fi plătite, de anul următor, CAS de 25% la valoarea unui venit ales și CASS de 10% la salariul minim pe economie.
Ce a modificat Ministerul Finanțelor de la proiectul de ordonanță de urgență la forma publicată în Monitorul Oficial
Astfel, în nota de fundamentare a OUG 79/2017, de modificare a Codului fiscal, era precizat pentru persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente, PFA, profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuală:
Citește mai multe pe profit.ro.