Guvernul caută soluții la Bruxelles de „păsuire” a deficitului. Planul include și taxarea tranzacțiilor din comerțul online
Sub presiunea cerințelor Comisiei Europene, Guvernul caută soluții pentru a-i convinge pe specialiștii de la Bruxelles să accepte ca statul român să cheltuie în continuare mai mult decât își permite, fără să facă măriri de taxe.
Conform liberalilor, respectarea cotei unice de impozitare și menținerea TVA la nivelul actual, sunt linii roșii pentru Coaliție. Între timp, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, promite un plan prin care aproape 100 de miliarde de lei ar putea fi obţinute din reducerea evaziunii fiscale și a muncii la negru.
Coaliția a căzut de acord asupra a două „linii roșii" - că nu se majorează taxa pe valoarea adăugată și că va fi respectată cota unică de impozitare, spune liderul PNL, Nicolae Ciucă. Ministrul finanțelor Marcel Boloș are însă câteva nuanţe.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Marcel Boloș, ministrul finanțelor: „Este cotă unică cu sistem de deductibilități pentru tranșe de venit, și, mă rog, e un fel de particularizare a cotei unice, dar nu a fost luată o decizie finală și va fi discutată în perioada următoare și cu Comisia Europeană. O creștere cu 6% ar însemna o creștere a impozitării muncii de la 45% la 51%, ar fi deloc competițional și ar însemna o sarcină fiscală foarte mare. La nivel de minister nu am luat în calcul modificarea cotei unice sau impozit progresiv.”
Deși liderii coaliției spun că nu plănuiesc creșteri de taxe și impozite pentru 2025, specialiștii Comisiei Europene, cei ai Fondului Monetar Internațional și ai Băncii Mondiale tocmai asta au recomandat, pentru reducerea rapidă a deficitului bugetar.
S-a discutat despre creșterea TVA de la 19% la 20%, dar și despre impozitarea progresivă a veniturilor, care ar face ca cei mai înstăriți să plătească mai mult.
Oficialii noștri, în schimb, spun că vor să aducă bani la buget, care acum scapă printre degetele statului. Calculele Finanțelor arată că ar putea câștiga 100 de miliarde de lei din măsuri de reducere a evaziunii fiscale și a muncii la negru. Sunt bani care nu ajung la buget, pentru că diferite persoane și firme nu achită corect sau deloc TVA, impozite pe venit și contribuții sociale.
De pildă, peste un miliard de lei ar veni din taxarea tranzacțiilor făcute în comerțul online.
Marcel Boloș, ministrul finanțelor: „Să instituim un sistem de raportări al celor care se înregistrează pe aceste platforme ca să putem urma activitățile și tranzacțiile care se desfășoară pentru a fiscaliza acele tipuri de tranzacții.”
Oficialii noștri vor să-i convingă pe specialiștii de la Bruxelles să accepte o reducere treptată a deficitului bugetar pe o perioadă de șapte ani. Motivul ar fi continuarea investițiilor.
Estimările Comisiei Europene sunt că golul bugetar se va adânci la aproape 7%, dublu față de pragul stabilit la nivel european. În toamnă, România trebuie să trimită la Bruxelles un plan de reduceri de cheltuieli bugetare prin care speră să evite să fie sancționată pentru deficitul excesiv.