Guvernul vrea sa stranga mai multi bani din taxarea contractelor part-time. Avertismentul oamenilor de afaceri
Guvernul a pregatit introducerea pentru angajatori a obligatiei de a plati contributii CAS si CASS la nivelul salariului minim, astazi de 1.450 lei, pentru salariatii cu timp partial de munca, indiferent daca remuneratia este sub nivelul salariului minim.
Executivul vrea sa ii oblige pe cei cu contracte de munca de tipul "3 ore pe zi" sau "doua zile pe saptamana", sa plateasca contributiile sociale la nivelul salariului minim pe economie. Guvernul vrea sa stranga pana la finele anului 600 de milioane de lei din aceasta taxare suplimentara a muncii part-time. Oficialii din Finante spun ca multi patroni incheie contracte part-time si le dau angajatilor restul de bani ''la negru''.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mediul de afaceri spune ca ar fi o noua greseala, dupa ce in februarie guvernul a eliminat plafonarea contributiilor sociale la nivelul a 5 salarii medii pe economie.
Gabriel Biris, consultant fiscal: "Este foarte important atunci cand vorbim de contributii sociale ca baza de calcul a acestor contributii sa fie plafonata. Supraimpozitarea muncii in Romania a impiedicat dezvoltarea clasei mijlocii."
Jean Valvis, om de afaceri: "Daca as fi avut eu un mesaj catre guvern - catre orice guvern, catre orice partid politic - ar fi fost: Domnilor, nu cresteti fiscalitatea !"
Potrivit oamenilor de afaceri in loc sa creasca impozitarea, statul ar trebui sa colecteze mai bine taxele existente.
Gabriel Biris, consultant fiscal: "Din TVA-ul colectabil teoretic in Romania niciodata nu s-a trecut de 60, 60 si un pic la suta, practic pierderea la buget fiind 6, 7, 8 miliarde de euro anual, an de an, datorita proastei administrari fiscale."
Oamenii de afaceri au facut si alte propuneri pentru stimularea economiei si redresarea bugetului, care, spun ei, ar trebui aplicate urgent pentru a nu se ajunge la o noua criza.
Florin Pogonaru, Presedintele Asociatei Oamenilor de Afaceri: "Este clar ca vom avea o problema de deficit bugetar, ca avem o problema de colectare, ne este frica ca in continuare se va merge pe taierea investitiilor."