Patronii, nemultumiti de variantele de crestere a salariului minim. De ce este periculoasa existenta a doua venituri minime


Ultimul update: Vineri 03 Martie 2017 07:50
Data publicarii: Marti 28 Februarie 2017 14:26
Categorie: Stiri Economice
Bani, lei

Patronatele din Romania contesta cele trei variante de crestere a salariului minim, inaintate de Ministerul Muncii, pe care le considera ”una mai proasta ca cealalta”.

In plus, patronii considera ca varianta in care va exista un salariu minim in sistemul privat si o alta valoare - mai mare, pentru salariul minim in sistemul bugetar va genera o migrare a fortei de munca spre stat, iar domeniul privat nu va mai fi atractiv.

”Toate cele trei variante sunt proaste, una mai proasta ca cealalta. Cum poti sa ai doua salarii minime? Oricine a invatat putina scoala stie ca ai un singur minim, nu doua”, a declarat marti presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru, citat de News.ro.

In prezent, valoarea salariului minim garantat in plata la nivel national este de 1.450 lei/luna, atat la stat cat si in mediul privat. Potrivit unei variante a proiectului de lege privind salarizarea bugetarilor, din 2018 ar trebui sa existe doua salarii minime pe economie, respectiv 1.750 lei pentru sistemul bugetar si 1.550 lei/luna pentru sistemul privat.

O alta varianta indica un salariu minim de 1.550 lei/luna atat pentru sistemul privat, cat si pentru cel bugetar, in timp ce varianta a treia propune un salariu minim de 1.650 lei/luna, atat pentru sistemul privat, cat si pentru cel bugetar.

Rogojinaru afirma ca CNIPMMR nu este de acord cu niciuna din cele trei variante. ”Sunt multe lucruri stabilite arbitrar, nu reusesc sa rezolve problemele reale ale Romaniei. Acum in Romania numai cine nu vrea nu munceste”, spune reprezentantul patronatelor.

In opinia oficialilor CNIPMMR, cresterile nu pot fi aplicate in lipsa unei analize a impactului asupra IMM-urilor. In plus, varianta in care vor exista doua salarii minime reprezinta varianta cu cel mai mare impact negativ.

”Acest sistem cu doua salarii minime la nivel national, cel din sectorul bugetar mai mare decat cel din sistemul privat, va determina o crestere a numarului de angajati in sistemul public, in timp ce intreprinzatorii privati vor resimti lipsa fortei de munca”, afirma oficialii CNIPMMR.

In primul trimestru al anului 2016, salariul minim a fost cu 80% mai mare decat in anul 2010, in timp ce productivitatea muncii a fost cu doar 26% mai mare comparativ cu anul 2010.

Comisia Europeana mentioneaza in cadrul Raportului de tara al Romaniei, 2017, ca “majorarile salariului minim continua sa fie adoptate fara aplicarea unor criterii obiective", iar majorarile ad-hoc ale salariului minim au sporit semnificativ ponderea lucratorilor care sunt remunerati cu salariul minim si au condus la o concentrare puternica in partea inferioara a distributiei salariilor (Comisia Europeana, 2016)". De asemenea, se mentioneaza ca au fost inregistrate progrese “limitate in ceea ce priveste stabilirea salariului minim.”
 

Bani, lei Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: StirilePROTV

Tags: salariu minim,

Salariul minim in Romania s-a dublat din 2008, dar ramane intre cele mai mici din UE. Tara in care minimul este de 2000 euro
Salariul minim in Romania s-a dublat din 2008, dar ramane intre cele mai mici din UE. Tara in care minimul este de 2000 euro
Salariu minim in Uniunea Europeana. Propunerea Comisiei Europene, care se va aplica in toate tarile membre UE
Salariu minim in Uniunea Europeana. Propunerea Comisiei Europene, care se va aplica in toate tarile membre UE
Studiu. Romania, pe locul 33 din 42 in Europa la capitolul putere de cumparare. Cele mai prospere judete
Studiu. Romania, pe locul 33 din 42 in Europa la capitolul putere de cumparare. Cele mai prospere judete
Este oficial: salariul minim creste cu 16%, de la 1 februarie. La ce valoare ajunge venitul minim garantat
Este oficial: salariul minim creste cu 16%, de la 1 februarie. La ce valoare ajunge venitul minim garantat
VIDEO PROTVPLUS.RO
salarii bugetarii, directori institut, Nicolae Hurduc
Bugetarii români care primesc salarii mai mari decât Iohannis și Trump. Unde lucrează
Ceartă pentru bani. Primarii cer ca ajutoarele sociale să fie preluate în totalitate de stat
Reacția CSM cu privire la planul Guvernului de a taxa pensiile
Primarii s-au dus din nou peste Guvern. Spun că riscă falimentul
Băncile au concurență serioasă. Avantajele companiilor financiare care funcționează online
Lovitura dată de un român la o licitație ANAF. Cu cât a cumpărat un BMW X6
asistata social frezoane
Vestea care le dă ”frezoane”. Asistații social au fost luați în vizor, în goana tăierilor
Organizațiile studențești cer Guvernului să nu taie biletele gratuite la CFR
Indicele ROBOR la 3 luni a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 4 luni
Datoria externă totală a României a crescut cu 4,1 miliarde euro în primele 5 luni
Creşterea economică a Chinei a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 27 de ani
VW a ales țara din estul Europei unde construiește noua fabrică. Nemții au ocolit România