Variantele de prag pentru abuzul in serviciu luate in calcul de ministrul Justitiei: 1 leu, 1.000 de lei sau un salariu minim

×
Codul embed a fost copiat

Prima dezbatere publica privind modificarea dispozitiilor din Codul penal referitoare la abuzul in serviciu in acord cu deciziile Curtii Constitutionale este organizata miercuri de Ministerul Justitiei.

Un leu, 1000 de lei sau chiar salariul minim pe economie. Acesta ar putea fi pragul valoric al prejudiciului pentru ca abuzul in serviciu sa fie pedepsit ca infractiune. Sunt variantele pe care ministrul Justitiei le ia in calcul.

Tudorel Toader a demarat miercuri consultarile publice dupa ce Curtea constitutionala a Romaniei a obligat Parlamentul sa reincrimineze abuzul in serviciu si in ceea ce priveste prejudiciul. Cei mai multi dintre reprezentantii societatii civile cer insa ca abuzul in serviciu sa fie pedepsit ca si pana acum, fara nicio limita.

Ministrul Justitiei ii va consulta saptamana viitoare si pe profesionistii din sistemul judiciar, judecatori si procurori deopotriva, dar si reprezentanti ai asociatiilor profesionale. Nu mai e un secret ca pragul valoric al abuzlui in serviciu este iminent. Intrebarea cat va fi aceasta valoare va primi un raspuns: fie prin ordonanta de urgenta, fie prin proiect de lege ce va fi adoptat de Parlament.

Desfasurarea evenimentelor livetext:

Citește și
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, face declaratii de presa la sediul ministerului justitiei
Ministerul Justitiei: Infractiunea de abuz in serviciu va fi redefinita, inclusiv prin instituirea unui prag valoric

Update 12:20 Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca termenul pentru depunerea de propuneri pentru modificarea celor patru coduri - Codul civil si Codul de procedura civila, Codul penal si Codul de procedura penala - a fost prelungit pana pe 15 iulie, ministerul trimitand o scrisoare fostilor membri din comisiile de elaborare a acestora, la facultatile de drept, la Academia Romana, la CSM, ICCJ, Ministerul Public, dar si la notari, avocati si executori, pentru a le solicita propuneri.

"Vom proceda la un amplu proces de evaluare a celor patru coduri, coduri care si-au aratat sub anumite aspecte limitele si trebuiesc probabil modificate. Am trimis o scrisoare la fostii membri din comisiile de elaborare a codurilor, la facultatile de drept, la Academia Romana, la notari, executori, avocati si la autoritatile judiciare ale statului, la CSM, la ICCJ, la Ministerul Public, la DIICOT. Am dat un termen pe care l-am prelungit pana pe 15 iulie pentru a ne formula propuneri de eventuale modificari ale celor patru coduri", a declarat Tudorel Toader, la inceputul dezbaterii publice privind pragul pentru abuzul in serviciu.

Ministrul a spus ca a solicitat institutiilor si motivarile propunerilor, urmand ca apoi sa fie organizata si o dezbatere publica pe tema modificarii celor patru coduri.

"Daca se trece si de aceasta etapa, atunci ar incepe greul. Incepe munca de fond", a adaugat ministrul.

Update 12:00 Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, ca legislatia are nevoie de o revizuire si o actualizare si a adaugat ca sistemul normativ trebuie bine pus la punct, intrucat sunt legi din anii '90 care au mai multe modificari decat cele initiale, precizand ca exista ”o lege initiala cu anumita filosofie, modificata cu alta perspectiva”.

"Noi avem o legislatie foarte bogata. Si in acelasi timp se impune ca intr-o colaborare cu Consiliul legislativ sa se procedeze la o evaluare a intregii legislatii. Este absolut necesar. Legi care sunt din '95, din '91 au mai multe modificari decat alea initiale. Legiuitorul, cand aduce o modificare legii, trebuie sa o integreze vointei orginale a legiuitorului, de multe ori aceste vointe nu se mai intalnesc, nu se mai coreleaza si avem o lege initiala cu anumita filosofie, modificata cu alta perspectiva", a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justitiei, la prima dezbatere publica privind modificarea dispozitiilor din Codul penal referitoare la abuzul in serviciu.

El a subliniat ca intreaga legislatie trebuie revizuita si actualizata.

"Daca ai sistemul judiciar pus la punct, dar nu ai sistemul normativ pus la punct, e ca si cand te-ai duce la lupta, dar nu ai instrumentele adecvate", a precizat Toader.

Update 10:00 Dezbaterea a inceput.

Dezbaterea va avea loc incepand cu ora 10.00, iar la aceasta ar urma sa participe, potrivit Ministerului Justitiei, reprezentanti ai societatii civile si ai mediului de afaceri. In 3 iulie, Ministerul Justitiei ar urma sa organizeze, tot de la ora 10.00, cea de-a doua dezbatere, la care ar urma sa ia parte reprezentantii institutiilor din cadrul sistemului judiciar, ai asociatiilor profesionale ale magistratilor si ai mediului academic si profesiilor juridice liberale.

Cele doua dezbateri vor avea loc in Sala de consiliu a Ministerului Justitiei, "in limita capacitatii salii".

Presedinta ICCJ Cristina Tarcea a afirmat marti ca oportunitatea stabilirii unui prag valoric pentru abuzul in serviciu tine doar de competenta Legislativului, ea precizand ca institutiei pe care o conduce nu i s-a cerut inca un punct de vedere pe aceasta tema, dar si-a exprimat speranta ca "poate acum, cand lucrurile intra in normalitate, va opera si colaborarea interinstitutionala".

Tot marti, procurorul general Augustin Lazar a subliniat ca Ministerul Public isi sustine punctul de vedere potrivit caruia nu ar trebui impus un prag pentru abuzul in serviciu. "Noi suntem de parere ca nu trebuie niciun prag si este foarte clar ca, asa cum a fost facuta propunerea prima data de Ministerul Justitiei, este o propunere pe care o sustinem", a spus Lazar.

Ministerul Justitiei, Tudorel Toader, anunta ca, urmare a deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei referioare la abuzul in serviciu, aceasta infractiune urmeaza sa fie redefinita, inclusiv prin instituirea unui prag valoric, invocand faprul ca deciziile CCR sunt obligatorii si au valoare numai pentru viitor.

Curtea Constitutionala a obligat legiuitorul sa impuna un prag valoric in ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu, sustinand nu este suficient sa se constate ca faptele incriminate aduc atingere valorii sociale ocrotite, ci aceasta atingere trebuie sa prezinte un anumit grad de intensitate, de gravitate, care sa justifice sanctiunea penala. Judecatoarea Livia Stanciu a formulat o opinie concurenta, argumentand ca CCR nu poate impune obligatii legiuitorului deoarece Curtile Constitutionale nu fac politica legislativa, nu creeaza legi, ele doar asigura suprematia Constitutiei in limitele competentei date de legiuitorul constituant.

”Curtea subliniază că legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate, contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii”, se arata in motivarea deciziei prin care CCR a respins exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Bombonica Prodana, fosta sotie a lui Liviu Dragnea, in procesul in care este judecata pentru abuz in serviciu.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, declara in mai multe randuri, inaintea deciziei CCR, ca nu va impune un prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu.

 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Dragnea ia in calcul sa inlocuiasca intregul Cabinet Grindeanu. Pragul pentru abuz in serviciu, o urgenta pentru liderul PSD
Dragnea ia in calcul sa inlocuiasca intregul Cabinet Grindeanu. Pragul pentru abuz in serviciu, o urgenta pentru liderul PSD

Este scandal, in interiorul coalitiei guvernamentale, iar acest lucru ar putea genera o criza politica majora.

Ministerul Justitiei: Infractiunea de abuz in serviciu va fi redefinita, inclusiv prin instituirea unui prag valoric
Ministerul Justitiei: Infractiunea de abuz in serviciu va fi redefinita, inclusiv prin instituirea unui prag valoric

Ministerul Justitiei afirma ca, urmare a deciziei de marti a CCR referioare la abuzul in serviciu, aceasta infractiune urmeaza sa fie redefinita, inclusiv prin instituirea unui prag valoric,relateaza news.ro.

Guvernul cere CCR sa respinga exceptia ridicata de fosta sotie a lui Liviu Dragnea in dosarul ei de abuz in serviciu
Guvernul cere CCR sa respinga exceptia ridicata de fosta sotie a lui Liviu Dragnea in dosarul ei de abuz in serviciu

Guvernul cere Curtii Constitutionale, in conformitate cu punctul de vedere al Ministerului Justitiei, sa respinga ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Bombonica.

Parchetul Instantei Supreme a deschis un dosar penal privind alegerile prezidentiale din 2009. Reactia lui Traian Basescu
Parchetul Instantei Supreme a deschis un dosar penal privind alegerile prezidentiale din 2009. Reactia lui Traian Basescu

Parchetul instantei supreme a deschis dosar penal privind alegerile prezidentiale din 2009 si face cercetari pentru abuz in serviciu si falsificarea documentelor si evidentelor electorale.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.