Guvernul a modificat OUG care permite românilor să ceară amânarea ratelor la bănci

×
Codul embed a fost copiat

Ordonanța de urgență a Guvernului prin care românii vor putea cere amânarea plăţii ratelor cu până la 9 luni a fost modificată, luni, astfel încât să nu mai existe ”dobândă la dobândă”, așa cum s-a vehiculat în spațiul public.

Anunțul a fost făcut de către ministrul de Finanțe Florin Cîțu la începutul ședinței de Guvern de luni.

”Sunt câteva clarificări care au fost omise în ordonanța trecută. Pentru că am văzut discuții în spațiul public și să nu mai existe discuția sau cine poate beneficia, când poate beneficia. Am extins și perioada când se pot depune aceste cereri, pentru că era doar până la sfârșitul perioadei stării de urgență. Și am extins, cel mai târziu 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. Deci acum permitem oamenilor 45 de zile de la momentulmîn care apare această ordonanță de urgență, să facă cerer către bancă” - a spus Cîțu.

Premierul Ludovic Orban:Deci ca să fie clar. Nu se mai capitalizează dobânda pentru creditele ipotecare. Unu. Doi, se prelungește termenul până la care se poate depune cererea de către persoana fizică sau persoană juridică, pentru suspendarea plății. Și 3, li se dă posibilitatea celor care solitică ca până la momentul în care solicită, în cazul în care au restanțe la plata creditelor, să poată să își aducă creditele la zi”.

Astfel, potrivit noilor modificări, nu se va mai capitaliza dobânda pentru creditele ipotecare.

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis: Guvernul e pregătit să dea ordonanță de urgență pentru amânarea ratelor la bănci
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

OUG a fost adoptată săptămâna trecută, dar nu a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel încât să poată fi operate aceste modificări.

Băncile cer Guvernului să permită amânarea ratelor doar celor care au cu adevărat nevoie

 

Luni, înainte ca Guvernul să anunțe oficial modificările aduse la această OUG, Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), organizații care reprezintă toate instituțiile bancare active pe piața românească, au transmis un comunicat prin careau cerut o ”abordare individuală a cazurilor clienților” care ar putea beneficia de acest act normativ.

Comunicatul integral:

ARB și CPBR: termenul de amânare pentru 9 luni a plății
ratelor la credite poate duce la o alocare nejustă a rezervelor sistemului bancar, dăunătoare capacității de redresare a economiei

• Comunitatea bancară din România va sprijini prin orice măsuri necesare clienții afectați financiar de noul coronavirus (COVID 19), pentru a preveni o criză la nivel economic și social.
• Recomandăm evitarea de moratorii generalizate, care nu ajută economia, populația, companiile și slăbesc sistemul bancar.
• Comunitatea bancară solicită echilibru și rațiune economică în deciziile de politici publice pentru a ne asigura de disponibilitatea resurselor sistemului pentru o criză economică de durată.

Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), organizații care reprezintă toate instituțiile bancare active pe piața românească, consideră că abordarea individuală a cazurilor clienților, persoane fizice și juridice, afectați de pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai corectă și eficientă abordare pentru soluționarea reală a dificultăților financiare ale clienților, fără afectarea lichidității sistemului bancar.

Economia are nevoie de soluții individualizate pentru clienții băncilor și recomandăm evitarea de moratorii generalizate din partea autorităților, necalibrate corespunzător, ce aplică măsuri “universale”, de amânare a ratelor chiar și până la 9 luni, care pot conduce la afectarea gravă a lichidității sistemului bancar și care nu soluționează pe fond diversitatea de situații cu care se confruntă clienții. Impunerea de soluții generalizate, fără studii de impact, nu ajută economia, populația, companiile și în niciun caz revenirea economică viitoare.

Băncile au înțeles situația specială prin care trec mulți dintre clienți în această perioadă însă, pentru promovarea unor principii de creditare corecte și sănătoase, consideră că orice perioadă de amânare a rambursării ratelor, absolut necesară, ar trebui avută în vedere pe baza analizei instituțiilor de credit, de la caz la caz, și cu identificarea de soluții suplimentare.

Comunitatea bancară solicită echilibru și rațiune economică în deciziile de politici publice pentru utilizarea optimă a resurselor economice ale sistemului financiar, astfel încât să nu rămânem fără tracțiune în activitatea de creditare și mai ales, să nu fie afectate lichiditatea și capitalizarea băncilor, care vor fi principalele motoare de redresare economică în viitorul apropiat.

Responsabilitatea în alocarea resurselor va fi definitorie în evoluția sistemului bancar și a economiei României în perioada post criză de sănătate și în recesiunea economică ce va urma. Aceste măsuri au rolul de a conserva capacitatea băncilor, în calitatea lor de Infrastructură Critică Națională, de a rămâne solid capitalizate și cu indicatori de lichiditate în acord cu reglementările naționale și internaționale, pentru a evita afectarea stabilității financiare.

Considerăm că economia României are nevoie să rămână agilă și că trebuie să dimensionăm stimulul de amânare a plății ratelor pe o perioadă adecvată. Utilizarea resurselor sistemului financiar e necesar a se face cu înțelepciune, pentru a le putea avea la dispoziție și după această perioadă de eforturi deosebite.

Efortul sistemului bancar de susținere a clienților persoane fizice și juridice trebuie bine dozat către clienții care întâmpină cele mai acute dificultăți financiare în contextul pandemiei și nu întregii economii nediscriminat, pentru a ne asigura de disponibilitatea resurselor sistemului pentru o criză economică de durată.

Comunitatea bancară din România salută decizia Băncii Naționale a României de flexibilizare a cadrului normativ și este hotărâtă să sprijine ferm clienții afectați financiar de noul coronavirus (COVID 19), pentru a preveni o criză la nivel economic și social. În consecință, așa după cum subliniază și Banca Națională a României în informările sale, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituția bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.

Prin flexibilizările solicitate de comunitatea bancară și introduse la cadrul normativ prudențial, sistemul bancar poate să răspundă eficient nevoilor clienților care întâmpină dificultăți financiare și să asigure necesarul de finanțare atât de necesar pentru repornirea motoarelor întregii economii. De asemenea, toate facilitățile oferite de bănci trebuie să nu conducă la un dezavantaj competitiv în raport cu ceilalți creditori din piață.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cîţu, pentru românii care amână plata ratelor: Să înţeleagă că nu înseamnă iertare, trebuie să fie cumpătaţi
Cîţu, pentru românii care amână plata ratelor: Să înţeleagă că nu înseamnă iertare, trebuie să fie cumpătaţi

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, le cere românilor să înțeleagă că amânarea ratelor nu înseamnă iertare și trebuie să fie cumpătați. Reamintim că 1,3 milioane de români au credite la bănci și circa 160.000 au restanțe.

Iohannis: Guvernul e pregătit să dea ordonanță de urgență pentru amânarea ratelor la bănci
Iohannis: Guvernul e pregătit să dea ordonanță de urgență pentru amânarea ratelor la bănci

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că se conturează o rectificare bugetară extraordinară pentru a aloca mai mulţi bani pentru sănătate şi pentru protecţie socială

Cîțu: Joi adoptăm OUG care permite amânarea ratelor la bănci pe o perioadă de 9 luni
Cîțu: Joi adoptăm OUG care permite amânarea ratelor la bănci pe o perioadă de 9 luni

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că Guvernul va adopta joi o ordonanță de urgență care va permite amânarea plății ratelor pe o perioadă de nouă luni.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.