Iohannis: Guvernul e pregătit să dea ordonanță de urgență pentru amânarea ratelor la bănci

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că se conturează o rectificare bugetară extraordinară pentru a aloca mai mulţi bani pentru sănătate şi pentru protecţie socială

"Se conturează o rectificare bugetară extraordinară care se face în această stare de urgenţă, pe două paliere. E nevoie de rectificare bugetară pentru a aloca mai mulţi bani pentru Sănătate şi (...) bani pentru a suplini şomajul tehnic", a explicat președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, șeful statului, a precizat că Guvernul e pregătit ca joi să dea o ordonanță de urgență pentru amânarea plăţii ratelor la bancă pentur persoane fizice şi firme.

”Guvernul este pregătit ca mâine să dea o ordonanță de urgență ca să permită amânarea ratelor la bănci, la cererea celor care au datorii la bănci. Plata ratelor se poate amâna cu până la 9 luni, adică până la sfârșitul acestui an.” - a spus președintele.

Iohannis a făcut aceste declarații la finalul şedinţei de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19.

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis, despre un ”scenariu extrem” în România: ”Nu ni-l dorim, dar trebuie să fim pregătiți”

La discuţii au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Declarația președintelui Klaus Iohannis:

Am avut astăzi, împreună cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri din Guvernul României, o întâlnire foarte importantă.

Am discutat despre starea economiei românești în această perioadă de criză, am discutat despre protecția socială a românilor în această perioadă de criză și am discutat despre finanțele publice ale României în această perioadă de criză.

Am putut să constat că la nivelul Guvernului există multe proiecte foarte bune. Există foarte multă implicare și dorință de a rezolva problemele în așa fel încât și românii, și firmele românești să treacă cât se poate de bine prin această criză.

Este nevoie de măsuri speciale în vremuri speciale. Noi am înțeles că și românii au probleme imense, fiecare în felul lui, am înțeles că și firmele au probleme foarte mari.

Dorim să venim cu măsuri de sprijin, și pentru oamenii simpli, și pentru economia românească, pentru firmele românești, pentru a nu sacrifica mai mult decât este absolut necesar pentru a trece prin această criză.

Fiindcă, dragii mei, criza se va termina la un moment dat și noi ne dorim cu toții ca, atunci când criza sanitară se termină, România să fie în stare, să fie în situația să repornim imediat economia și să revenim la o viață normală, care va veni, pe care ne-o dorim cu toții.

Două chestiuni aș vrea să spun în acest context, două măsuri pe care le-am convenit împreună cu premierul și cu miniștrii care au participat la această întâlnire.

Prima - și cred că este foarte importantă – se conturează o rectificare bugetară, o rectificare bugetară extraordinară, care se face în această stare de urgență pe două paliere. Este nevoie de rectificare bugetară pentru a aloca mai mulți bani pentru sănătate. Sănătatea oamenilor este prima prioritate și pentru a rezolva problemele este nevoie, evident, și de oameni, dar și de bani.

A doua chestiune se referă la oamenii, la românii care, din varii motive, nu mai pot merge la serviciu, că se închide firma sau intră în șomaj tehnic. Și atunci este nevoie de bani pentru a veni în sprijinul oamenilor, pentru a suplini banii care se alocă pentru șomaj tehnic.

Deci, pe de-o parte, este nevoie de rectificare bugetară pentru a avea grijă de sănătate, de domeniul sănătății. Pe de cealaltă parte, de domeniul șomajului tehnic, deci de protecție socială.

A doua chestiune, care cu siguranță îi va bucura pe foarte mulți – Guvernul este pregătit ca mâine să dea Ordonanță de urgență care permite amânarea plății ratelor la bancă, pe de-o parte, pentru persoane fizice, adică pentru oamenii care au rate la bancă, dar și pentru firmele din România.

La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârșitul acestui an.

Suntem convinși că până atunci economia își va reveni, oamenii își vor reveni și atunci lucrurile vor intra mult mai ușor într-o normalitate.

Iată deja o serie de măsuri foarte concrete, care se vor constitui în facilități reale atât pentru oamenii simpli, cât și pentru firmele din economia românească.”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a explicat și cum va putea fi cerută această amânare de la plata ratelor, la nevoie.

Florin Cîțu: „Sunt două etape, una prin telefon și apoi să fie confirmată în scris printr-un email. Nu ne gândim doar la această perioadă de nouă luni, ne gândim cum să găsim soluții și după".

Banca Națională a anunțat deja că a modificat regulile, pentru ca ratele să poată fi amânate fără costuri suplimentare.

Cei care vor cere amânarea ratelor, fie că sunt persoane fizice, fie firme, nu vor fi considerați rău-platnici. Pe perioada amânării însă, ratele nu sunt șterse, ci doar suspendate. Guvernul ar putea să suporte o parte din dobânzi, astfel încât datornicii să nu fie împovărați, iar o variantă discutată de Executiv cu băncile este și reeșalonarea ratelor restante pe o perioadă mai lungă de timp.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale: „Un credit va putea fi amânat la plată fără costurile suplimentare pe care le-ar induce o situație de neplată a ratelor. O să vedem dacă va exista și o prevedere generală, pe care și-o va asuma statul, dar deocamdată, la nivelul fiecărei bănci aproape, există prevederi prin care se pot amâna ratele, fără să inducă costuri suplimentare pentru bănci și implicit pentru clienți.”

Detaliile amânării ratelor urmează să fie decise joi, prin ordonanță de urgență, după ședința Executivului.

Pot cere amânarea ratelor atât persoanele fizice, cât și firmele, pentru orice fel de credite, potrivit ministrului. Reprezentanții asociațiilor de clienți ai băncilor atrag atenția asupra condițiilor.

Și tot joi, Guvernul va începe discuția privind o rectificare bugetară extraordinară, o reîmpărțire a banilor din buget, prin care să fie alocate fonduri mai multe pentru sănătate și pentru cei trimiși în șomaj tehnic.

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Președintele Iohannis, mesaj pentru polițiști: Fiţi vigilenţi, fermi în aplicarea legii
Președintele Iohannis, mesaj pentru polițiști: Fiţi vigilenţi, fermi în aplicarea legii

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj cu prilejul Zilei Poliţiei Române, în care le solicită poliţiştilor să fie, în contextul actual, un model de conduită şi responsabilitate şi să aplice legea cu fermitate.

Iohannis, despre un ”scenariu extrem” în România: ”Nu ni-l dorim, dar trebuie să fim pregătiți”
Iohannis, despre un ”scenariu extrem” în România: ”Nu ni-l dorim, dar trebuie să fim pregătiți”

Preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat, marţi, managerilor de spitale să asigure în timp real toate condiţiile pentru garantarea serviciilor medicale către pacienţi, cu protejarea personalului medical.

Iohannis a anunțat extinderea restricțiilor. Armata se alătură forțelor de ordine
Iohannis a anunțat extinderea restricțiilor. Armata se alătură forțelor de ordine

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, marţi, că recomandările în cazul epidemiei de coronavirus devin obligaţii și că Armata se va alătura forțelor de ordine în această perioadă.

Tăriceanu: Iohannis sa-şi sune prietenii politici ca să facă rost de măşti şi halate
Tăriceanu: Iohannis sa-şi sune prietenii politici ca să facă rost de măşti şi halate

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, îi recomandă preşedintelui Klaus Iohannis să îşi sune "prietenii politici" pentru a face rost de măşti şi halate pentru "cei din prima linie".

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale
Românii au declarat câștiguri de peste 700 milioane lei din tranzacții cu criptomonede. Cât de mari ar fi tranzacțiile totale

Românii au declarat la ANAF anul trecut câștiguri din tranzacții cu monede virtuale de peste 700 de milioane de lei.

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.