Cat a platit Romania ca UN EURO sa nu coste 5 lei, iar 2013 sa fie cel mai bun an de dupa Revolutie
Desi noi toti suntem din ce in ce mai stramtorati si facem calcule peste calcule, anul 2013 ar putea fi primul de dupa Revolutie in care cresterea generala a preturilor va fi mai mica de 3 la suta.
Este anuntul facut miercuri de guvernatorul Bancii Nationale.
Banca centrala mizeaza in special pe ieftinirea puternica a alimentelor dupa recolta foarte buna. Iar o inflatie mica permite... scaderea dobanzilor la creditele in lei, care vor ajunge curand comparabile cu cele la valuta, promite Mugur Isarescu.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Multi agricultori sunt nemultumiti ca preturile la care isi vand marfa sunt tot mai mici, dar tocmai pe aceste ieftiniri se bazeaza seful Bancii Nationale cand anunta scaderea rapida a inflatiei.
"Pentru luna iulie vom avea cresteri negative la alimente, scaderi de preturi cu alte cuvinte. Vom avea, sa nu zic deflatie, vom avea avea evolutii negative la aceste produse in lunile iulie, august, probabil si in septembrie.", spune Mugur Isarescu.
Astfel ca BNR se asteapta ca inflatia sa scada de la aproape 6 la suta in ianuarie la mai putin de 4,5 in iulie si la cel mult 3,1 la suta la sfarsitul anului.
"Fata de prognoza noastra de 3,1 % intr-adevar s-ar putea duce inflatia la sfarsitul anului spre tinta, adica spre 2,5 la suta, si poate chiar mai devreme." - Mugur Isarescu.
Aceasta scadere rapida a inflatiei este cea care a permis Bancii Nationale sa reduca dobanda sa principala la 4,5 la suta. Guvernatorul spune ca aceasta scadere va fi preluata si de banci la imprumuturile in lei.
Pe de alta parte, Banca Nationala a facut eforturi ca euro sa nu ajunga 5 lei.
"Daca am fi lasat un curs total liber, probabil miscarea lui s-ar fi dus intre 4 si 5 lei, si in consecinta am mai folosit un tampon si acesta a fost tamponul rezervei internationale - am cumparat si am vandut."
Pentru sustinerea leului BNR a vandut in iunie aproape 400 de milioane de euro, iar in iulie a cumparat un miliard pentru ca leul sa nu se intareasca prea mult.