BNR estimeaza rata inflatiei la 5-6%. "Preturile agroalimentare, in Romania, depind de vreme"
BNR estimeaza ca rata inflatiei va fi de 5-6% in prima jumatate a anului, urmand ca ulterior sa scada, insa nivelul acesteia va depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, precum cele din agricultura, a declarat marti Mugur Isarescu.
"Inflatia a crescut in luna decembrie 2012, rata anuala de 4,95% plasandu-se in afara intervalului de variatie din jurul tintei si peste nivelul de 3,14% inregistrat in decembrie 2011. Rata anuala a inflatiei pentru finele anului 2012 a fost marginal sub cea mai recenta prognoza a BNR, de 5,1%", se arata in comunicatul detaliat transmis de BNR dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara.
Intrebat despre impactul majorarii preturilor la gaze naturale si electricitate asupra preturilor alimentare, Isarescu a afirmat ca nu crede ca impactul va fi major.
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
"In ceea ce priveste preturile agroalimentare, intr-o Romanie cu agricultura dependenta de natura, vremea este factorul cel mai important", a spus guvernatorul BNR.
Surse oficiale au declarat recent pentru MEDIAFAX ca BNR a transmis expertilor FMI ca estimeaza ratarea tintei de inflatie pentru acest an, din cauza ajustarilor preturilor administrate, dar depasirea intervalului vizat va fi mult mai mica decat in 2012.
"BNR a convenit cu FMI o estimare de inflatie pentru finele acestui an de 3,7%, adica in afara intervalului tintit, pe motiv ca majorarea preturilor administrate va avea un impact care nu poate fi contrabalansat de politica monetara fara sa afecteze cresterea economica", au expllicat sursele citate.
De asemenea, BNR a anuntat FMI ca nu va reduce in acest an rezervele obligatorii ale bancilor, nici la lei si nici la valuta, si va mentine dobanda la 5,25% pentru urmatoarea perioada.
In noiembrie, banca centrala a revizuit in urcare cu 1,9 puncte prognoza de inflatie pentru 2012, de la 3,2 la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului tintit, concomitent cu o crestere a prognozei pentru acest an de la 3% la 3,5%.