Nokian Tyres va construi la Oradea prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industria de anvelope
Consiliul director de la producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres a decis să investească 650 milioane de euro în România pentru construcţia unei uzine de anvelope, care va fi prima fabrică cu emisii zero de CO2 din industria de anvelope.
Unul dintre cei mai mari productori de anvelope din lume a părăsit Rusia și va construi o fabrică în vestul țării noastre la Oradea. A luat decizia după ce a analizat 40 de posibile variante. Uzina ar urma să înceapă producția în aproape doi ani.
Unul dintre cei mai mari producători de anvelope din lume a părăsit Rusia, și va construi o fabrică în vestul țării noastre, la Oradea. A luat decizia, după ce a analizat 40 de posibile variante. Uzina ar urma să ar înceapă producția, în aproape doi ani.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Fabrica va fi ridicată pe locul unei foste centrale electrice de termoficare, un teren de 50 de hectare, aflat la marginea orașului Oradea, la 10 kilometri de granița cu Ungaria. După cum spun reprezentanții companiei, locul este plasat strategic, aproape de clienți.
„După ce am analizat atent 40 de variante, luând în calcul forța de muncă disponibilă, avantajele logistice şi mediul de afaceri stabil, a devenit clar că Oradea este cea mai bună alegere pentru noua noastră uzină” spune Adrian Kaczmarczyk, director de operaţiuni.
Investiția va fi de aproximativ 650 de milioane de euro.
Florin Birta, primarul Municipiului Oradea: „În ultimele luni de zile am avut discuții intense cu o fabrică de cauciucuri, care recent și-a închis porțile în Rusia și își mută această fabrică în România. Am avut discuții inclusiv la București, cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă, și cu ministrul finanțelor și fondurilor europene, pentru că această investiție depinde foarte mult de ajutorul pe care îl oferă Guvernul României.”
Construcția ar urma să înceapă în prima parte a anului viitor. Uzina va fi ridicată după modelul celei din Dayton, Statele Unite, și va fi una cu zero emisii de CO2. Ca să atingă acest obiectiv, va folosi energie verde produsă în apropiere.
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor: „O fabrică de genul acesta impune și o logistică corespunzătoare, prin urmare, vor fi mai multe sute de locuri de muncă și în zona de logistică, iar județul Bihor este unul din județele cele mai puternice, din acest punct de vedere, din România."
Compania va produce la Oradea, în special, anvelope pentru autoturisme. Anual, 6 milioane de cauciucuri ar urma să ajungă de acolo în Europa Centrală. Primele ar trebui să iasă din fabrică în a doua jumătate a anului 2024.
Nokian Tyres face parte din șirul de sute de firme care s-au retras din Rusia, de la începutul războiului din Ucraina. Printre ele sunt și zeci de companii gigant. Altele și-au restrâns activitatea.
Octavian Dan, consultant economic: „Toate capacitățile de producție din zona de război și din Rusia, sunt, în acest moment, inutile. Singura soluție este relocarea lor în zone foarte aproape de Europa și, în al doilea rând, teritoriul NATO. România este foarte aproape de spațiul Schengen, suntem conectați la toată rețeaua de autostrăzi.”
Ovidiu Constantin Bunget, profesor Universitatea de Vest: „România a intrat într-o competiție de relocare a investițiilor. Mai are potențial de creștere, și în al doilea rând este vestul țării ales, din perspectiva faptului că în felul acesta se dorește o reducere a lanțurilor de aprovizionare.”
Iar numărul străinilor care s-au îndreptat spre România a tot crescut. Datele Băncii Naționale arată că investițiile străine au urcat cu 25% în primele opt luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.