Grecia se pregătește să iasă oficial din marea criză financiară în care se află de 8 ani
Grecia a făcut încă un pas spre ieșirea din criza financiară în care se află din 2009.
Potrivit Financial Times, Uniunea Europeană a confirmat că Atena nu se mai află în ”spărtura” regulilor din zona euro.
Decizia era așteptată de câteva luni și înseamnă sfârșitul ”procedurii de deficit excesiv”, pe care Bruxelles-ul a inițiat-o în urmă cu 8 ani, după ce economia țării s-a prăbușit.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
”După mulți ani de dificultăți severe, finanțele Greciei sunt într-o formă mult mai bună”, a declarat ministrul Finanțelor din Estonia, Toomas Tõniste, țara care ocupă, prin rotație, președinția Uniunii Europene.
Decizia va fi salutată la Atena ca un alt pas pe drumul normalizării economice, în încercarea de a ieși din programul de ”bailout” în august 2018.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că decizia demonstrează că Grecia ”s-a ținut de promisiuni și s-a întors pe o cale sustenabilă”.
Decizia de închidere a Procedurii de Deficit Excesiv recunoaște faptul că deficitul bugetar al Greciei a scăzut sub indicatorul UE de 3 % din PIB. Astfel, Franța și Spania rămân singurele țări din zona euro care sunt sub așa numitul ”program de corecție” a bugetului de Uniunea Europeană.