Basescu a trimis Parlamentului spre ratificare Acordul de Sprijin pentru gazoductul Nabucco
Traian Basescu a semnat, marti, decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de Sprijin al Proiectului intre Romania si Nabucco Gas Pipeline International GMBH si Nabucco Gas Pipeline Romania SRL.
Presedintia informeaza ca seful statului a semnat, marti, Decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de Sprijin al Proiectului intre Romania si Nabucco Gas Pipeline International GMBH si Nabucco Gas Pipeline Romania S.R.L. privind sistemul de conducte Nabucco, semnat la Kayseri, la 8 iunie 2011.
Acordurile de sprijin in proiectul gazoductului Nabucco au fost semnate de companiile subsidiare Nabucco si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit - Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia, in cadrul unui eveniment oficial ce va avea loc in Kayseri,Turcia, pe 8 iunie anul trecut.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
"Acordurile de sprijin al proiectului reprezinta un pas semnificativ in etapa avansata de dezvoltare a Gazoductului Nabucco. Impreuna cu Acordul Interguvernamental, aceste acorduri sunt cerinte necesare pentru finantarea cu succes a proiectului", a declarat atunci directorul general al Nabucco Pipeline International GmbH, Reinhard Mitschek.
Principalele elemente ale acordurilor de sprijin al proiectului sunt: anuntarea unui regim reglementat de tranzit avantajos, aflat sub incidenta legilor energiei din UE si Turcia; protejarea Gazoductului Nabucco fata de potentiale schimbari legislative discriminatorii; sprijin pentru actiuni legislative si administrative necesare implementarii proiectului. Aceste acorduri reprezinta, de asemenea, si angajamentul fiecarui guvern in sprijinirea proiectului.
Totodata, acordurile de sprijin al proiectului se bazeaza pe legislatia actuala si protejeaza proiectul Nabucco de legi noi, care ar putea avea un impact negativ, mai spun oficialii Nabucco Pipeline International GmbH.
Consortiul Nabucco Gas Pipeline International GMBH are subsidiare nationale in Austria, Romania, Ungaria, Turcia si Bulgaria.
Compania de proiect este formata din OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz Medias (TGN), Bulgarian Energy Holding, Botas (Turcia) si RWE (Germania).
Fiecare actionar detine 16,67% din compania de proiect.
Proiectul Nabucco vizeaza cresterea securitatii energetice a Europei prin diversificarea resurselor de gaze naturale, care depind in prezent in mare masura de importurile din Rusia. Gazoductul urmeaza sa aduca gaze din Asia Centrala pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria.
Consortiul Nabucco a amanat, la inceputul lunii mai 2011, inceperea lucrarilor de constructie a gazoductului cu un an, pana in 2013, si data la care ar trebui sa aiba loc primele livrari de gaze naturale cu doi ani, pentru 2017.
Capacitatea conductei urmeaza sa fie de 31 miliarde metri cubi pe an, iar costurile investitiei sunt estimate la 7,9 miliarde euro.